In 2009 heeft de Commissie Interpretatie Dispensatie (CID) algemene dispensatie verleend, waardoor tijdelijk de mogelijkheid bestond om alsnog decentraal afspraken te maken over de belonings- en toeslagensystematiek. TMG heeft in dat kader een voorstel naar de COR gestuurd om decentrale afspraken te maken met betrekking tot de aanpak van de bovenmatige salarissen.
Op 15 december 2009 is uiteindelijk overeenstemming bereikt over een akkoord. De vakbonden en een van de ondernemingsraden stellen dat het akkoord nietig is, nu het akkoord niet op de in de Grafimedia-CAO voorgeschreven wijze tot stand is gekomen.
Collectieve arbeidsvoorwaarden
Het primaat met betrekking tot het maken van afspraken ten aanzien van collectieve arbeidsvoorwaarden aan werknemerszijde ligt primair bij de vakverenigingen. De (centrale) ondernemingsraad is dan ook niet bevoegd tot het aangaan van cao’s. Afspraken tussen de (centrale) ondernemingsraad en de ondernemer zijn dan ook in beginsel niet (rechtstreeks) bindend voor de werknemers.
Verbond tussen werkgever en werknemer
Dit kan echter anders zijn in geval vakverenigingen bij het sluiten van een cao de afspraak maken dat decentraal nadere invulling kan worden gegeven aan bepalingen in die cao. Dit geldt met name ook wanneer zij afspreken dat deze decentrale afspraken bindend zijn voor de werkgever en de werknemers. De binding van deze decentrale afspraken vloeit dan immers voort uit de cao zelf.
Een dergelijke regeling is in dit geval in artikel 1.4 van de Grafimedia-CAO opgenomen. Een akkoord dat op de juiste wijze en met inachtneming van de geldende randvoorwaarden tot stand is gekomen, bindt de werkgever en de werknemer dan ook wel. Zeker nu de vakbonden zijn uitgenodigd tot overleg, maar zij desgevraagd naar de COR hebben verwezen. De vordering wordt afgewezen.
Kantonrechter Amsterdam, 14 november 2011, LJN BU4307
Tip
Er moet goed gekeken worden in de cao zelf welke afspraken er gelden rondom het maken van decentrale afspraken.