Een deeltijdwerker is vaak financieel afhankelijk van de partner. Daarom moet de deeltijdwerker zich onder meer afvragen hoe hij ervoor staat, mocht de partner komen te overlijden.

Is zijn inkomen dan toereikend om van te kunnen leven? Als dat niet het geval is, vult het partnerpensioen uit de pensioenregeling van de overleden partner het inkomen dan voldoende aan? En, als er geen aanvullend partnerpensioen is, kan dat dan nog geregeld worden? Is die mogelijkheid er niet, is dan al aan het sluiten van een overlijdensrisicoverzekering gedacht?

 

Naar rato

Als u als werkgever een pensioenregeling heeft, geldt die ook voor deeltijdwerkers. Die wordt naar rato toegepast. Wie voor 50 procent werkt, krijgt voor de helft pensioen. Als de pensioenregeling een drempel (franchise) kent, wordt die maar voor een gedeelte toegepast. Het deeltijdsalaris wordt daarvoor eerst herleid naar een voltijdsalaris, daarvan wordt de franchise afgetrokken en die voltijdpensioengrondslag wordt weer herleid naar het deeltijdsalaris om de pensioenopbouw te berekenen.

 

Hoogte

Een pensioenregeling gaat ervan uit dat de werknemer tot zijn pensionering blijft werken. Dat heeft vooral gevolgen voor de hoogte van het partnerpensioen, als de verzekerde overlijdt in de periode dat hij in deeltijd werkt. Deeltijders, die van plan zijn maar korte tijd in deeltijd te werken, moeten zich dit effect op het partnerpensioen goed realiseren.

 

Let op

Als de werknemer ervoor kiest om geen nabestaandenpensioen op te bouwen, moeten zowel hij als zijn partner hiervoor een afstandsverklaring tekenen.

 

Hoe is het met het pensioen van uw deeltijdwerker gesteld? Als u er vragen over krijgt, kunt u uw werknemer wijzen op de brochure ‘Deeltijdwerker en pensioen’ van de Stichting Pensioenkijker.nl. De brochure bevat informatie over de consequenties voor het pensioen van de deeltijdwerker.