Pas bevallen vrouwen hebben momenteel recht op tien aaneengesloten weken verlof na de bevalling. D66-kamerlid Steven van Weyenberg pleit ervoor dat vrouwen hun bevallingsverlof flexibel kunnen inzetten zo meldt Nu.nl

Het voorstel is om de vaste periode te beperken tot zes weken voor medische redenen, de resterende vier weken kunnen vervolgens over een periode van dertig weken worden ingezet.

Volgens Van Weyenberg willen vrouwen liever eerder en geleidelijk weer gaan werken. Met dit voorstel wordt dit mogelijk gemaakt. Ook voor werkgevers is dit voordelig aldus het kamerlid doordat ze medewerkers minder lang hoeven te missen.

Meerling

Vrouwen die een meerling verwachten, moeten 4 weken eerder zwangerschapsverlof krijgen. Dat stelt CDA-Kamerlid Pieter Heerma voor. In de praktijk halen vrouwen die zwanger zijn van een meerling zelden het reguliere verlof, 6 weken voor de uitgerekende datum, in de 34e week. Op doktersadvies stoppen ze vaak al voor de 30e week. Heerma stelt nu voor het verlof in de 30e week officieel in te laten gaan.

Wetsvoorstel arbeid en zorg

Vandaag, donderdag 9 oktober, debatteert de Tweede Kamer met minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken over een wet waar meer ruimte wordt gecreëerd voor verlof met als doel arbeid en zorg beter te kunnen combineren. Een voorstel is om werknemers ook mantelzorgverlof op te laten nemen om voor een zieke vriend of bekende te zorgen. Nu mag dit alleen bij een zieke partner, ouder of kind. Een ander voorstel is om als de moeder bij de geboorte van een kind komt te overlijden, de vader het bevallingsverlof van de moeder krijgt.