Constateert de Belastingdienst fouten in de loonaangifte, dan kan zij de werkgever een correctieverplichting opleggen. De werkgever moet de fout dan herstellen door middel van correctieberichten.
In een aantal gevallen kost het u als werkgever veel moeite om voor correcties op individueel werknemersniveau voor elke betreffende werknemer na te gaan of, en zo ja, in welke mate er een correctie moet plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat de inspecteur bij een controle uit een steekproef afleidt dat een bepaald loonbestanddeel waarschijnlijk niet bij elke werknemer juist is verloond.
Twee voorwaarden
U hoeft niet bij elke werknemer na te gaan of dit wel of niet is gebeurd, als aan de volgende twee voorwaarden wordt voldaan:
- u kunt het voor de inspecteur aannemelijk maken dat de uitkeringsgrondslagen van de werknemers niet onevenredig dalen; en
- u betaalt het bedrag aan premies werknemersverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (ZVW), dat u verschuldigd zou zijn als voor die loonbestanddelen correctie op werknemersniveau zou plaatsvinden. De Belastingdienst legt hiervoor een naheffingsaanslag op.
Let op: Als u een tijdvak corrigeert, dan moet u voor dat tijdvak de volledige aangifte opnieuw invullen. U vult dus de gegevens van alle werknemers in, óók de gegevens die niet zijn gewijzigd. Deze correctie overschrijft de eerdere aangifte. Wanneer u de correctie niet volledig invult, dan gaan er dus gegevens verloren.