Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) sjoemelen steeds vaker met een Verklaring arbeidsrelatie (VAR). Een groot risico voor bedrijven, vindt directeur Menno Kloostra van Detaned, bemiddelaars en payroller voor zelfstandige professionals. Want een opdrachtgever kan een VAR nergens toetsen op echtheid. Hij pleit daarom in een brief aan de Commissie van Financiën van de Tweede Kamer voor een VAR-register of VAR-keurmerk.

Volgens Kloostra komt het in toenemende mate voor dat zzp’ers – met name in de bouwsector – zelf een VAR in elkaar fröbelen, omdat zij door gebrek aan werk geen VAR WUO (winst uit onderneming) van de Belastingdienst krijgen. Zij ontvangen wel een VAR ROW (resultaat overige werkzaamheden) en door knippen, plakken en kopiëren, maken zij daar zelf een VAR WUO van.

 

VAR WUO

Wanneer iemand minimaal drie opdrachtgevers heeft, merkt de Belastingdienst hem als werkelijk zelfstandig ondernemer aan en krijgt hij een VAR WUO. Heeft hij echter te weinig opdrachtgevers of werk, dan kan het zijn dat hij een VAR ROW krijgt. In dat geval loopt een opdrachtgever het risico dat hij loonheffingen moet afdragen.

 

Vervalsing VAR

Volgens Kloostra is het in de meeste gevallen meteen duidelijk dat er met een VAR is geknoeid. Hij denkt zelf negen van de tien vervalsingen er wel uit te kunnen halen, maar hij zegt bouwondernemingen te kennen die minder oplettend waren en vervolgens met naheffingen te maken kregen.

 

Echtheid VAR-verklaring

Om dit te voorkomen, moet het volgens Kloostra voor ondernemers mogelijk worden te checken of een VAR-verklaring echt is. Omdat er bij de fiscus geen vroegtijdige controle is op de juistheid, krijgt de opdrachtgever bij een vervalsing de gevolgen voor zijn rekening.

 

De fiscus hoort het bedrijfsleven een register of keurmerk te bieden om de echtheid van een VAR vooraf te kunnen te controleren. Opdrachtgevers die nu de Belastingdienst bellen om te vragen of een bepaalde VAR-verklaring echt is, krijgt daar uit privacyoverwegen geen antwoord van de fiscus op.