De Uitvoeringsregeling loonbelasting 2011 dient ter vervanging van de Uitvoeringsregeling loonbelasting 2001. De belangrijkste verschillen tussen deze beide regelingen hangen samen met de introductie van de werkkostenregeling.
Daarnaast zijn ook de overige bepalingen van de Uitvoeringsregeling loonbelasting 2001 heroverwogen en in sommige gevallen herzien. Een en ander betekent dat er in 2011 veel kan veranderen op het gebied van vrije vergoedingen en verstrekkingen. Dat heeft gevolgen voor werkgevers, die niet kiezen voor het overgangsregiem.
Huidige vergoedingen en verstrekkingen
Nu zijn er tientallen categorieën vergoedingen en verstrekkingen waarvoor verschillende regels gelden. Er zijn regels voor de verstrekking/vergoeding van werkkleding, kerstpakketten en personeelsreisjes. Het zijn verstrekkingen/vergoedingen die u in het huidige systeem allemaal per werknemer moet administreren.
Forfaitair karakter op werkgeversniveau
De nieuwe werkkostenregeling heeft een forfaitair karakter op werkgeversniveau. Er komt een vrijstelling van 1,4% van de fiscale loonsom. Dat betekent dat de werkgever vrij is om tot een maximum van 1,4% van het loon zonder loonheffingen vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers te realiseren.
In de nieuwe regeling hoeft u dus niet meer per werknemer te administreren, maar kunt u dat bedrijfsbreed doen. Een hele administratieve lastenvermindering. Althans voor wat betreft de fiscale regels. Of dit ook geldt op arbeidsvoorwaardenterrein is een geheel andere zaak. Dat moeten werkgevers en werknemers regelen.
Let op: Reageren op de consultatie kan tot uiterlijk 12 juli 2010.
Tip: Meer informatie over de werkkostenregeling vindt u op de site van de Belastingdienst.