Met een concurrentiebeding kan de vrije arbeidskeuze van een werknemer worden beperkt. De Hoge Raad heeft in maart 2008 uitsluitsel gegeven wanneer aan het schriftelijkheidsvereiste op grond van art. 7:653 lid 1 BW is voldaan. Recente uitspraken van verschillende hoven laten zien dat er toch nog over getwist kan worden en met uiteenlopende uitkomsten.

In de wet is bepaald dat een concurrentiebeding schriftelijk overeengekomen moet worden. Doel daarvan is dat de werknemer zich bewust is van de consequenties die een concurrentiebeding met zich meebrengen.

 

Hoge Raad

De Hoge Raad besliste medio maart 2008 onder andere dat niet aan het schriftelijkheidsvereiste is voldaan in gevallen waarin de werknemer zich schriftelijk akkoord verklaart met de inhoud van een niet als bijlage in schriftelijke vorm bijgevoegd document waarin een concurrentiebeding voorkomt. Tenzij de werknemer daarbij uitdrukkelijk verklaart dat hij met het concurrentiebeding instemt.

 

Hof Arnhem

De werknemer treedt in dienst op basis van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. In de arbeidsovereenkomst is een concurrentiebeding opgenomen. De arbeidsovereenkomst wordt voor onbepaalde tijd voor dezelfde functie voortgezet wat bij brief wordt medegedeeld. In de brief is opgenomen: “hetgeen is overeengekomen in de oorspronkelijke arbeidsovereenkomst (…) onverminderd van kracht blijft”. De brief is door de werknemer voor akkoord ondertekend.

 

Het hof is van oordeel dat niet aan het schriftelijkheidsvereiste is voldaan omdat bij de brief niet een bijlage is gevoegd met een concurrentiebeding. In de brief heeft de werknemer ook niet uitdrukkelijk verklaard dat hij met het concurrentiebeding instemt.

 

Hof Den Haag

Een werknemer treedt december 2005 in dienst op basis van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. De werknemer heeft voor ontvangst en akkoord het bijgevoegde bedrijfsreglement getekend. In dat reglement staat een concurrentiebeding. Werknemer en werkgever sluiten medio december 2006 een nieuwe arbeidsovereenkomst voor een nieuwe functie. In de arbeidsovereenkomst staat: “werknemer verklaart zich akkoord met het in december 2005 ondertekende bedrijfsreglement”.

 

Het hof is van oordeel dat voldaan is aan het schriftelijkheidsvereiste. Het is volgens het hof in deze situatie niet noodzakelijk dat het destijds al ondertekende en akkoord bevonden reglement opnieuw als bijlage wordt bijgevoegd.

 

Hof Den Bosch

Een werknemer treedt in dienst op basis van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Deze arbeidsovereenkomst wordt omgezet in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Partijen ondertekenen een aanvulling op de arbeidsovereenkomst met als inhoud: “De overige bepalingen in de arbeidsovereenkomst blijven ongewijzigd”.

 

Het hof is van oordeel dat de arbeidsovereenkomst is voortgezet met inbegrip van het concurrentiebeding. Het concurrentiebeding hoefde niet opnieuw overeengekomen te worden en ook niet te worden bijgevoegd bij het ondertekenen van de aanvullende arbeidsovereenkomst.

 

Hof Arnhem, 31 mei 2011, LJN BQ7529; Hof Den Haag, 7 juni 2011, LJN: BQ 7639;

Hof Den Bosch 7 juni 2011, nog niet gepubliceerd.

 

Tip

Door een concurrentiebeding op te nemen in de arbeidsovereenkomst en ook bij verlengingen, en deze door de werknemer te laten tekenen, kan geen discussie ontstaan of aan het schriftelijkheidsvereiste is voldaan.