Nadat hij jarenlang bij een vleesleverancier heeft gewerkt, treedt een accountmanager in dienst bij een directe concurrent van zijn voormalige werkgever.

Via een sms laat hij aan een deel van het klantenbestand weten dat hij nu bij de concurrent werkt. Een aantal van deze klanten besluit hierop met de accountmanager ‘mee te gaan’.  

 

Wanprestatie en/of onrechtmatige daad

De vleesleverancier laat het er niet bij zitten. Hij stelt zich op het standpunt dat de werknemer – met gebruik van kennis en informatie die hij tijdens zijn dienstverband had opgedaan – een flink deel van zijn duurzame klantrelaties heeft weggekaapt. Hij vindt dat de werknemer daardoor wanprestatie en/of een onrechtmatige daad heeft gepleegd en vordert daarom bij de kantonrechter onder meer een verbod voor de werknemer om nog zaken met zijn huidige en voormalige klanten te doen. Bovendien eist hij – wegens gederfde omzet – een forse schadevergoeding van de werknemer.

 

Concurrentiebeding of relatiebeding

De kantonrechter stelt vast dat er geen concurrentiebeding of relatiebeding met de werknemer is afgesproken, waardoor geen sprake kan zijn van wanprestatie. Ook kan de kantonrechter niet vaststellen dat de werknemer op een onrechtmatige manier klanten van de vleesleverancier heeft afgepakt. Alleen het feit dat er klanten naar de concurrent zijn overgestapt, acht hij onvoldoende. Hij wijst de vorderingen van de vleesleverancier dan ook af.

 

Kantonrechter Haarlem, 24 maart 2010, LJN: BM02634

  

Tip: Zeker bij concurrentiegevoelige functies is het raadzaam een concurrentiebeding en/of relatiebeding af te spreken. Op die manier heeft u een sterke troef in handen om een verlies van klanten en omzet bij een vertrek van een werknemer te voorkomen.