Bij meer dan een kwart (27%) van de mensen die thuis kunnen werken, vraagt de werkgever om toch naar kantoor te komen. 42% gaat sowieso nog steeds (gedeeltelijk) naar kantoor. Dit blijkt uit onderzoek van het CNV onder 1200 thuiswerkende leden. Mag je als werkgever eigenlijk eisen dat iemand naar kantoor komt? 

‘Terwijl we met man en macht het virus proberen te bestrijden en de Britse coronavariant als een dreiging op ons afkomt, gaat een groot deel van de thuiswerkers nog steeds vaak naar kantoor. Thuiswerken is echter een quick-win om het virus te verslaan,’ aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter. ‘We roepen iedereen op om hierin verantwoordelijkheid te nemen: werkgevers en werknemers. Werk echt zoveel mogelijk thuis.’

Toch moet meer dan een kwart van de mensen die thuis kunnen werken, van hun werkgever naar kantoor. Kan de werkgever dit eisen? Volgens Pascal Besselink van juridisch dienstverlener DAS is er geen wettelijk recht op thuiswerk. In de wet Flexibel werken staat dat je het als werknemer kan vragen en dat de werkgever het moet overwegen. “Maar de werkgever mag zeggen: nee dat mag niet. Dat is voldoende. En bij bedrijven met minder dan 10 werknemers kunnen mensen het verzoek formeel niet eens doen,” zo meldt Besselink aan het Parool. In de wet staat niet opgenomen welk werk per se wel of niet thuis kan worden gedaan en de werkgever hoeft dat ook niet aan te tonen. 

Mentale klachten

En als men wel thuiswerkt valt het bij bijna de helft (46%) in deze donkere januarimaand zwaarder dan in de lente en zomer. ‘Zeer begrijpelijk. Veel werkenden zitten er inmiddels flink doorheen. Thuiswerken is een stuk prettiger als de lentezon je zolderkamer verlicht,’ aldus Fortuin.

Fysieke klachten

45% beschikt thuis nog altijd niet over een arbo-verantwoorde werkplek en 38% heeft sinds het thuiswerken meer last van fysieke klachten (schouder, nek, arm). Meer dan de helft (54%) maakt voor het thuiswerken kosten die niet worden vergoed door de werkgever. Thuiswerkmiddelen en de thuiswerkvergoeding zal daarom het komend jaar in veel cao-onderhandelingen terugkomen.

Recordhoogte ziekteverzuim

Fortuin: ‘Werkgevers zijn verantwoordelijk om de juiste middelen aan te reiken om optimaal thuis te kunnen werken. Zowel mentaal als fysiek gaat dit in ongeveer de helft van de gevallen mis. Het ziekteverzuim was in 2020 hoger dan ooit, als we zo doorgaan verbreken we in 2021 dat record. Mensen dreigen uit te vallen door psychische en mentale klachten.’