Dit valt te lezen in de reactie van de CNV-bonden op de miljoenennota die tijdens Prinsjesdag openbaar is gemaakt. Jaap Smit, CNV/voorzitter: “Voor de arbeidsmarkt geldt dezelfde zorgvuldigheid als op de woningmarkt: de hypotheekrenteaftrek, verander je ook niet van de één-op-de-andere dag. Dat doe je op de arbeidsmarkt evenzo niet met het ontslagrecht.”
Van-werk-naar-werk-afspraken
Op de arbeidsmarkt wil het CNV een sociaal akkoord tussen werknemers, werkgevers en de overheid over de arbeidsmarkt en van-werk-naar-werk-afspraken in cao’s, om zo werkloosheid te voorkomen. Dit betekent concreet dat de opzegtermijn bij ontslag moet worden verlengd. Werknemers en werkgevers worden in deze periode samen verantwoordelijk voor het zoeken van een nieuwe werkplek. Deze zoektocht moet worden ondersteund door regionale of sectorale transfercentra; dichtbij het werk is immers de meeste kennis aanwezig over de arbeidsmarkt aldus de bond. Het mes snijdt zo aan twee kanten volgens het CNV: Werknemers krijgen meer zekerheid en werkgevers lagere kosten voor ontslag.
Pensioenen
Smit is niet te spreken over de pensioenplannen: “Het blijft ontzettend spijtig dat vijf partijen in de kamer het pensioenakkoord hebben opgeblazen. Het CNV gelooft oprecht dat het pensioenakkoord van de sociale partners beter is dan de beleidsvoornemens die er nu zijn.” Het CNV is van mening dat ouderen en mensen in zware beroepen ook een kans moeten krijgen om langer te kunnen doorwerken, bijvoorbeeld in een andere functie. Volgens de werkgeversorganisatie is het een slechte zaak dat het budget om dat te realiseren bijna helemaal is wegbezuinigd.