De kou tussen warenhuis V&D en de bonden is voorlopig uit de lucht, de partijen spraken af de bestaande cao gewoon door te voeren maar in de volgende geen loonsverhoging op te nemen. Het compromis kwam tot stand nadat de bonden V&D voor de rechter daagden.

Het compromis betekent dat het V&D-personeel gewoon de loonsverhoging krijgt die is opgenomen in de huidige cao, die loopt tot januari 2010. Daarna wordt een nieuwe cao afgesloten met een looptijd tot 1 juli 2011, waarin de lonen niet zullen stijgen. Volgens V&D vallen er door die afspraak in ieder geval tot 1 juli 2010 geen collectieve ontslagen bij de warenhuisketen.

 

Analyse

V&D zette een paar weken geleden de medewerkers voor het blok door te vragen vrijwillig af te zien van een afgesproken loonsverhoging, in ruil voor het niet doorvoeren van een reorganisatie die vijfhonderd banen zou kosten. Chantage, stelde de vakbond.

 

Arbeidsrechtdeskundige Sjoerd van der Velde daarover: “Dat de vakbonden zich meteen negatief uitlieten over het voorstel maakte het er voor V&D niet makkelijker op. Alleen als V&D de vakbond aan boord had gekregen, had er iets aan de lopende cao gewijzigd kunnen worden.”

 

Volgens Van der Velde kunnen cao-partijen tijdens de looptijd van een cao alleen opnieuw onderhandelen als sprake is van van belangrijke wijzigingen in de economische omstandigheden. Maar de V&D cao is nog niet zo lang geleden afgesloten, toen de crisis al in volle gang was.

“V&D volgde daarom een ‘kiezen of delen-strategie’: de loonverhoging gaat niet door óf vijfhonderd werknemers verliezen hun baan. In dit soort discussies een regelmatig gehoord argument. Het scenario van collectief ontslag is voor een vakbond -die baanbehoud voorstaat- geen aanlokkelijk alternatief. Daar komt bij dat V&D een enquête onder haar personeel hield. Dat het personeel inclusief de vakbondsleden zich in meerderheid uitsprak voor het bevriezen van het salaris, legde de nodige druk op de vakbond om aan de onderhandelingstafel plaats te nemen.”

 

Uiteindelijk liep de salarisstrijd dus uit op een compromis, maar pas nadat de bonden V&D voor de rechter daagde om te eisen dat de warenhuisketen zich aan de afspraken uit de cao zou houden. Daardoor werd het voor V&D onmogelijk om onder de loonsverhoging uit te komen en moeten de bonden nu alvast afzien van loonsverhoging in een volgende cao, in ruil voor de toezegging dat er bij V&D in ieder geval tot volgend jaar juli geen collectief ontslag plaatsvindt.