Werknemers, ook al beschikken ze over een reisverklaring, moeten van het Hof Amsterdam ook hun ov-kaartjes goed bewaren. Want, het Hof Amsterdam heeft in hoger beroep tegen een uitspraak van Rechtbank Haarlem een geheel tegengesteld oordeel uitgesproken in een procedure, waarin een werknemer wel over een reisverklaring beschikte, maar niet meer over de originele treinkaartjes.

De werknemer had in zijn aangifte inkomstenbelasting over 2004 de reisaftrek geclaimd. De rechtbank achtte het aannemelijk dat de werknemer voor zijn woon-werkverkeer gebruik had gemaakt van het openbaar vervoer en kende hem de reisaftrek toe.

 

Het hof is tot een heel ander oordeel gekomen dan de rechtbank. Het hof leidde uit de wetsgeschiedenis af dat men de originele plaatsbewijzen moet bewaren naast de reisverklaring. Het hof merkte nog op dat, ook indien alternatief bewijs mogelijk zou zijn, dit de werknemer niet zou baten. De werknemer had weliswaar giroafschriften overgelegd, maar uit de op deze afschriften vermelde pinbetalingen viel niet eenduidig af te leiden op welke dagen over welk traject was gereisd.

 

Het hof was daarom van oordeel dat geen verband was te leggen tussen het woon-werkverkeer en het daadwerkelijk op bepaalde dagen met het openbaar vervoer afgelegde traject. Voor de onderhavige procedure gold dit argument volgens het hof nog sterker, omdat ‘de bedragen van de pinbetalingen zeer sterk verschilden en geen sprake is van een regelmatige spreiding over het jaar.’

 

Tip

Attendeer uw werknemers erop dat de fiscus niet akkoord gaat met reisaftrek als zij alleen een reisverklaring kunnen overleggen en niet de ‘originele’ ov-kaartjes.