Dit blijkt uit onderzoek van blooming trainingsbureau onder 700 Nederlanders in de leeftijd van 60 tot 70 jaar, uitgevoerd door onderzoeksbureau Multiscope.
De respondenten die aangeven zich wel voor te bereiden, doen dit onder meer door het werk langzaam af te bouwen of de financiële zaken onder de loep te nemen.
Invulling pensioen
Het bespreken van de plannen na het pensioen met naasten gebeurt weinig; 19 procent doet dit regelmatig, 44 procent helemaal niet. De respondenten maken zich vooral zorgen over financiën en het missen van werk en collega’s. Ze kijken het meeste uit naar de vrijheid om zelf de dagen in te vullen (57%) en geen werkdruk meer te ervaren (13%). Eenmaal daadwerkelijk met pensioen, is er meer tijd voor hobby’s en andere leuke dingen.
Plannen bespreken
“Omdat de verwachtingen vaak niet in lijn zijn met de werkelijkheid, is het verstandig je wel voor te bereiden. Een lege agenda, continu gezelschap van je partner of omgaan met een nieuwe financiële situatie, kan gemengde gevoelens teweegbrengen of zelfs zorgen voor depressies. Juist het uitspreken van plannen en verwachtingen met je partner of bijvoorbeeld kinderen kan voorkomen dat je in een zwart gat terecht komt en je van al die plannen niks uitvoert. Ineens veel vrije tijd hebben, kan namelijk een valkuil zijn.” aldus Willy Dekker van Blooming.
Rapport Pensioen 2014
Dit HR rapport informeert u over de huidige stand van zaken rondom de pensioenwetgeving. Daarnaast treft u enkele checklists, stappenplannen en achtergronden aan die u kunt gebruiken bij het oplossen van uw pensioenvraagstukken. Meer informatie