Dat blijkt uit een onderzoek door payroll- en HR-dienstenverlener SD Worx, bij 1.000 HR-, payroll- en juridische professionals. Volgens 63% van de respondenten levert de Brexit moeilijkheden op en volgens 18% zelfs in erg hoge mate.
Om dat tekort aan vaardigheden aan te pakken, zal bijna twee derde (64%) van de organisaties extern inhuren of intern trainen. De overige 36% heeft geen plannen om een oplossing te vinden op dit gebied, of weet niet hoe ze het gebrek aan vaardigheden zal oplossen.
Niet bewust van impact
Er zijn duidelijke redenen waarom bedrijven denken dat het proces niet vlot zal verlopen. Uit het rapport blijkt duidelijk dat sommige organisaties zich niet bewust zijn van de impact die de Brexit heeft op hun medewerkers. Zo weet bijvoorbeeld 28% van de respondenten niet eens hoeveel van hun werknemers in de EU werken. 26% van de Europese organisaties weet niet hoeveel werknemers ze in het Verenigd Koninkrijk hebben.
Ook de werkgelegenheid ondervindt invloed: bijna zeven van de tien respondenten (69%) zegt dat hun Britse/Europese wervingsplannen door de Brexit worden beïnvloed. Meer dan een derde van de respondenten is niet zeker hoe hun werknemerscontracten moeten worden gewijzigd na de Brexit (35%) en een derde (32%) neemt meer personeel in Europa aan.
Uitdagingen voorbereidingen
Wat de voorbereiding op de Brexit betreft, bleek uit het onderzoek dat de grootste uitdagingen voor de respondenten het begrijpen van de veranderende wetgeving is (44%), het verhuizen van personeel en/of hoofdkantoor (35%) en het vinden van interne vaardigheden om de veranderingen veroorzaakt door de Brexit te beheren (29%). Bovendien denkt 39% van de respondenten dat de Brexit een negatieve impact heeft op hun HR- en payrollafdeling.