Heb je een WGA-beschikking voor een arbeidsongeschikte (ex-)medewerker ontvangen, is een kritische blik van zowel de (ex-)medewerker als de (ex-)werkgever noodzakelijk. Kloppen de gegevens wel en zijn de vooruitzichten in lijn met de verwachtingen van de (ex-)medewerker zelf? Door actief de termijnen van het UWV op te volgen en waar mogelijk herbeoordelingen aan te vragen, of in bezwaar te gaan, kun je een duurzame verlaging van de premielasten realiseren. Je moet dan rekening houden met de volgende zaken:
- Het bezwaar dient binnen 6 weken na dagtekening van de WGA beschikking te worden aangetekend
- Wanneer een pro forma bezwaar wordt aangetekend, moet de (ex-)werkgever binnen 4 weken na ontvangst van de bezwaarstukken, te reageren naar het UWV
- Nadat het bezwaar is ingediend, heeft het UWV 13 weken tijd om te beslissen
- Wanneer 13 weken niet voldoende blijkt, mag het UWV eenmalig deze periode verlengen met 6 weken
- Is deze periode nog niet voldoende kan de werkgever akkoord gaan met een extra verlenging, of een melding maken van de te late beslissing en het UWV in gebreke stellen
Waarom ga je in bezwaar?
Een bezwaar is niet enkel een middel om lastenverlaging te realiseren. Door een pro forma bezwaar te starten krijgt de (ex-)werkgever meer inzicht in het dossier en de manier waarop een beslissing van het UWV tot stand is gekomen. Er kan een inschattingsfout zijn gemaakt in het arbeidsongeschiktheidspercentage, of de beoordeling van duurzaamheid kan onjuist blijken. Door het aantekenen van bezwaar krijgt een (ex-)werkgever de gelegenheid om de stappen van het UWV na te lopen en te beoordelen of alle informatie is meegenomen in de beschikking.
Ondersteuning bij bezwaar
Je mag als (ex-)werkgever niet alle stukken inzien die van toepassing zijn op een bezwaar. Een professioneel rechtshulpverlener mag dit wel, maar mag deze informatie niet delen met de (ex-)werkgever. Omdat deze informatie vaak essentieel is voor het totaalbeeld, is een goede samenwerking met een rechtshulpverlener van groot belang.
OAZ ondersteunt als rechtshulpverlener vele organisaties bij het opstellen van bezwaarschriften en het monitoren van ontwikkelingen in WGA-dossiers. Ben je benieuwd of we jouw organisatie ook kunnen bijstaan? Mail ons dan via info@oaz.nl of bel 088 5600 700.