Tegen de verwachtingen in heeft thuiswerken geen nadelige gevolgen voor de kwaliteit van relaties met collega’s of carrièrekansen. Thuiswerken verhoogt daarentegen de arbeidsvreugde en vermindert stress, doordat werknemers meer controle hebben over hun omgeving en hun werk.

Ook werkgevers profiteren ervan, want thuiswerkers presteren beter en hebben minder drang om het bedrijf te verlaten. Dit blijkt uit het artikel The Good, the Bad, and the Unknown About Telecommuting: Meta-Analysis of Psychological Mediators and Individual Consequences, dat is gepubliceerd in de Journal of Applied Psychology van de American Psychological Association (APA).

 

Meer positieve effecten

De onderzoekers, Ravi S. Gajendran en David A. Harrison, hebben voor dit artikel 46 studies over de effecten van thuiswerken vergeleken. De onderzoekers concluderen dat thuiswerken meer positieve dan negatieve effecten heeft op zowel werknemers als werkgevers.

 

In tegenstelling tot de wijdverbreide veronderstelling dat tijd op kantoor goed is voor de relaties op het werk, zeggen de onderzoekers dat de relatie van thuiswerkers met hun collega’s niet te lijden heeft onder het thuiswerken. Met één uitzondering: medewerkers die meer dan drie dagen per week niet op kantoor zijn geven aan dat de relaties met collega’s verslechteren.