Bij Arriva Groningen was in een aantal stappen de onderneming gereorganiseerd. Omdat er feitelijk zo weinig overbleef van de onderneming, besliste de rechter dat er geen sprake meer was van een ‘onderneming’ in de zin van de wet en dat daarmee de OR geen bestaansrecht meer had. In dit geval heeft de onderneming in stappen zijn identiteit verloren, waardoor de rechter bepaalde dat de OR geen bestaansrecht meer had.
Meer dan 50 werknemers
Als er in een organisatorisch verband meer dan 50 werknemers met een arbeidsovereenkomst of ambtenarenaanstelling mensen werken, moet een OR worden ingesteld. Als dit niet meer zo is vervalt het bestaansrecht van de OR in principe na afloop van de zittingsperiode volgend waarop niet meer aan de criteria is voldaan.
Dit lijkt een duidelijk gegeven, maar in de praktijk kan het minder duidelijk zijn. Als er zoals in dit geval steeds een stukje van de onderneming wordt weggenomen, zoals het management en de feitelijke werkzaamheden, dan kan een onderneming ongemerkt geen onderneming in de zin van de wet meer zijn. Dan kan dus de OR zijn bestaansrecht verliezen, terwijl werkgever en werknemers hier niet bewust voor hebben gekozen.
Tip
Voor zowel de werkgever als de werknemers is het van belang om de medezeggenschap af te stemmen op de zeggenschap. Als dit niet goed gebeurt kan er twijfel ontstaan over de geldigheid van de ondernemingsraad.
Kantonrechter Groningen, 28 mei 2004, LJN AQ8812