Het lijkt nu nog onvoorstelbaar, maar ik verwacht dat binnen tien jaar de eerste werkgevers in Nederland aansprakelijkheidsprocedures kunnen verwachten. Van wie? Van hun eigen werknemers, wegens een tegenvallend pensioen. Het uitzicht op pensioen van de werknemer verandert regelmatig. Onder meer door wijzigingen in wetgeving, pensioenleeftijd, veranderende pensioenregelingen en toenemende werknemersrisico’s. Het is de werkgever die zijn werknemers moet informeren en wijzen op veranderingen, risico’s en gevolgen van bepaalde keuzes. Want pensioen is een arbeidsvoorwaarde die verplichtingen schept.
In een archiefmap in de kast
In veel gevallen communiceert de pensioenuitvoerder jaarlijks via een UPO, pensioen123 en worden wijzigingen schriftelijk gecommuniceerd. In de praktijk blijkt dat veel werknemers deze informatie nauwelijks tot zich nemen. Die verdwijnt meestal in een archiefmap in de kast en er wordt vervolgens nooit meer naar omgekeken. Veel werknemers zien pas in de loop of aan het einde van hun carrière wat dit betekent voor het uiteindelijke inkomen als zij met pensioen gaan.
Werkgever de zondebok
En dan kunnen werknemers voor verrassingen komen te staan. Als zij met een tegenvallend pensioen worden geconfronteerd, is de kans groot dat ze op zoek gaan naar een schuldige. Het ligt voor de hand dat ze dan uitkomen bij de werkgever en deze aansprakelijk stellen. Wil de werkgever aansprakelijkheidsprocedures voorkomen, dan moet hij zich wapenen en de werknemer structureel informeren.
Kom niet voor verrassingen te staan
Een oplossing is dat de werkgever tijdens de jaarlijkse evaluatiegesprekken het pensioen bespreekt. Dit past naadloos in de trend om naast functioneren, persoonlijke ontwikkeling en opleiding, ook zaken als fysieke en mentale fitheid en duurzame inzetbaarheid te bespreken. De werkgever stimuleert zo het pensioenbewustzijn en kan vragen over de regeling of te maken keuzes beantwoorden. Een Pensioen Check die veel uitvoerders inmiddels aanbieden, optioneel met een adviesgesprek, kan daarbij helpen. Daarmee komt een werknemer in elk geval niet voor verassingen te staan. Voor HR ligt hier een belangrijke rol weggelegd: stuur er bij de werkgever op aan dat pensioen jaarlijks op de agenda komt te staan.