Organisaties vinden duurzaamheid heel belangrijk, maar tegelijkertijd hebben veel bedrijven moeite om duurzaamheidsmaatregelen effectief in hun bedrijfsstrategie te implementeren, zo blijkt uit een onderzoek van SAP Concur onder 700 zakelijke beslissers in heel Europa. Het onderzoek wijst uit dat maar liefst vier op de vijf (81%) zegt dat hun bedrijf ofwel veel waarde hecht aan het hebben van positieve impact, maar het moeilijk vindt om duurzaamheid in de praktijk te brengen, ofwel gewoon niet zeker weet hoe ze de noodzakelijke veranderingen moeten doorvoeren. Deze uitdaging wordt nog vergroot door het meespelen van andere belangen en door een gebrek aan ondersteunende tools.

Bij het plannen van zakenreizen let 16 procent van de bedrijven op de duurzaamheid van leveranciers. De combinatie zakelijk en ontspanning (business leisure; ‘bleisure’) heeft een hogere prioriteit voor 47 procent van de respondenten. Het risico op corona-besmettingen en eventuele daaraan gerelateerde reisbeperkingen zijn de belangrijkste overwegingen voor 53 procent van de respondenten.

Andere belangen

Er ligt blijkbaar een uitdaging in het op elkaar afstemmen van de duurzaamheidsdoelstellingen van bedrijven en de manier waarop deze doelstellingen in de praktijk gerealiseerd moeten worden. Zo geeft bijna de helft van de respondenten (44%) aan ervan bewust te zijn dat het aangaan van relaties met duurzame organisaties belangrijk is voor het opstellen van programma’s voor duurzaam zakenreizen. Maar een vergelijkbaar aantal (45%) zegt ook dat hun bedrijf niet goed is in het meewegen van de duurzaamheid van leveranciers in hun beslissingen over zakenreizen.

Gebrek aan tools

Een andere uitdaging voor bedrijven bij het inrichten van programma’s voor duurzaam zakenreizen blijkt een gebrek aan rapportage- en analysemogelijkheden te zijn.

“Hoewel organisaties zich steeds meer bewust worden van de kracht van technologie bij het beoordelen van de duurzaamheid, zegt slechts 8 procent van de respondenten dat hun data en informatie voor het meten van duurzaamheid volledig op orde zijn. Daarnaast noemt 36 procent van de respondenten een gebrek aan professionele tools die inzicht bieden in de impact van een zakenreis op het milieu, zoals de CO2-uitstoot, als een belangrijke barrière voor het ontwikkelen van duurzamere programma’s voor zakenreizen”, zegt Jan-Willem Basselier, EMEA Director Cloud Channel Sales (Travel) bij SAP Concur. “Zonder dergelijk inzicht zijn organisaties waarschijnlijk niet goed toegerust om goed geïnformeerde keuzes te maken over het optimaal inrichten van hun reisprogramma.”

De uitkomsten wijzen ook op een gebrek aan technische capaciteiten, aangezien twee derde (67%) van de bedrijven niet beschikt over software voor reis- of onkostenbeheer.