Als de productie daalt kan een werkgever zijn medewerkers vijftien maanden deels uit de WW-pot betalen. Krijgen de medewerkers daarna alsnog ontslag, dan volgt een boete. Dit schrikt bedrijven af om van de deeltijd-WW gebruik te maken, meldt de Volkskrant na een rondgang.

Het is voor veel bedrijven moeilijk om in te schatten of na vijftien maanden de omzet weer aangetrokken zal zijn. Als dat niet zo is, volgt alsnog ontslag voor de medewerkers die in de deeltijd-WW waren ‘geparkeerd’. Een bedrijf betaalt dan behalve de kosten voor een sociaal plan óók een boete voor gebruik van de deeltijd-WW regeling, die in het leven is geroepen om werknemers voor ontslag te behoeden totdat de economie weer op gang komt.

 

Aanvulling loon

De boete is één van de redenen waardoor bedrijven soms kiezen om toch maar meteen een ontslagronde door te voeren. Een ander motief is dat soms niet duidelijk is welk deel van het loon door de werkgevers zelf moet worden aangevuld. Inmiddels is een meldpunt opgericht waar bonden en bedrijven die er echt niet uitkomen zich kunnen melden. Een ‘scheidsrechter’ adviseert de betrokken partijen dan over aanvulling van het loon. Enkele bedrijven wachten momenteel op uitspraak.

 

Op stoom

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ziet juist een toenemend aantal grote bedrijven dat gebruik wil maken van de regeling voor deeltijd-WW om de economische crisis door te komen. Volgens het ministerie komt de regeling na een aarzelend begin nu ‘aardig op stoom’, meldt het Nederlands Dagblad.