In mei overeengekomen nieuwe cao’s kennen een loonstijging van 1,74 procent. Dat is net iets hoger dan het gemiddelde van alle cao’s van 2012 (1,66 procent), maar lager dan het stijgingspercentage van april (1,79 procent). Het lijkt er op dat de stijging van de cao-lonen afvlakt en stabiliseert rond 1,7 procent op twaalfmaandbasis. Dat blijkt uit cijfers van werkgeversvereniging AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaardenadviseur van het Nederlandse bedrijfsleven.

Hoewel AWVN blij is dat het lijkt afgelopen met de steeds verder oplopende loonstijgingspercentages, is de werkgeversorganisatie zeer bezorgd over de loonontwikkeling. ‘Wij vragen ons af of de Nederlandse economie en de Nederlandse ondernemingen zo’n stijging aan kunnen op dit ogenblik. De Nederlandse economie is zeer gevoelig voor internationale concurrentieverhoudingen en een loongolf kan desastreus zijn voor de concurrentiepositie van bedrijven.’ Dat op dit ogenblik vakbonden nog steeds om 2,5 procent loonstijging vragen, vindt AWVN ‘zeer verontrustend’.

 

Loonruimte scheppen

AWVN bepleitte eerder om het cao-overleg veel meer te gebruiken voor het scheppen van loonruimte: als er concrete afspraken worden gemaakt over productiviteitsverbetering, levert dat een groter verdienvermogen voor bedrijf en werknemers op. Volgens de werkgeversvereniging liggen bijvoorbeeld op het vlak van dienstroosters en flexibiliteit nog veel mogelijkheden.

 

Duurzame inzetbaarheid

Een lichtpunt in het cao-seizoen 2012 is volgens de werkgevers dat in de cao-besprekingen duurzame inzetbaarheid een belangrijke rol blijft spelen. Het gaat daarbij om concrete afspraken over scholing, oudere werknemers, diversiteit en vitaliteit van werknemers, allemaal afspraken die – op termijn – groei van de arbeidsproductiviteit opleveren. In zeven van de tien nieuwe cao´s zijn dergelijke afspraken gemaakt.

 

Cao’s afgesloten

In de eerste vijf maanden van 2012 zijn relatief weinig cao’s afgesloten. Er liepen 361 cao’s af. Tot nu toe is voor slechts 218 daarvan een nieuw akkoord tot stand gekomen. Volgens AWVN stellen zowel werkgevers als vakbonden het sluiten van nieuwe cao’s uit vanwege de aanhoudende economische onzekerheid.