De lonen stijgen in 2013 minder dan waar het Centraal Planbureau van uit gaat. Dat heeft werkgeversvereniging AWVN berekend op basis van alle cao’s met afspraken voor volgend jaar. Terwijl het CPB rekent met 2¼ procent voorspelt AWVN een stijging van de lonen in 2013 van 1¾ procent. Dit betekent een mogelijke tegenvaller voor de schatkist in 2013 vanwege lagere belastingbetalingen.

Op dit moment zijn 82 cao’s bekend (voor 1,1 miljoen werknemers) die na 2013 aflopen. Voor deze cao’s ligt de contractloonstijging in 2013 dus vast. Op basis van deze cao’s bedraagt de loonstijging in het jaar 2013 1½ procent. Als cao’s met meer werknemers zwaarder meetellen, bedraagt de gemiddelde loonstijging in 2013 1¾ procent. Van deze 82 cao’s zijn er 30 tot stand gekomen in het vorige cao-seizoen (2011) toen de economische vooruitzichten nog een stuk gunstiger waren. Als alleen wordt gekeken naar de 52 cao’s die in het lopende cao-seizoen tot stand zijn gekomen, dan gaat het om een loonstijging van 1½ procent in 2013.

 

Loonstijging

Uit de maandelijkse cao-rapportage van AWVN blijkt dat in augustus in nieuwe cao’s een loonstijging van 1,9 procent voor 2012 is afgesproken. Dat ligt ruim boven het gemiddelde van geheel 2012: 1,7 procent. De onverwachte stijging van de loonafspraken is ingezet in weerwil van de aanhoudend slechte economische vooruitzichten. Het aantal afgesloten akkoorden in augustus is met zes weliswaar te klein om nu al te kunnen spreken van een trendbreuk, maar AWVN waarschuwt daar wel voor: “De economie is te fragiel voor grotere structurele loonstijgingen. Als er loonruimte is, dan liever in de vorm van eenmalige extra’s en meeademende beloningsvormen gekoppeld aan hogere productiviteit.”

 

Nieuwe cao-akkoorden

Dat in augustus slechts 6 nieuwe akkoorden werden gesloten, is historisch gezien niet uitzonderlijk voor het zomerseizoen. Het betekent echter wel dat het inlopen van de achterstand bij het sluiten van cao’s nog steeds nauwelijks op gang komt. In de eerste acht maanden van 2012 zijn in totaal 477 cao’s verlopen, terwijl voor slechts 237 cao’s overeenstemming is bereikt over een nieuwe cao. Van alle cao’s die in het 2012-seizoen (gaan) expireren is tot nu toe voor 48 procent een nieuw akkoord bereikt. Ter vergelijking: een jaar geleden was al voor 56 procent van de 2011-cao’s een akkoord bereikt.

 

Duurzame inzetbaarheid

Een lichtpunt in het cao-seizoen 2012 is volgens AWVN dat in de cao-besprekingen duurzame inzetbaarheid een belangrijke rol blijft spelen. Dergelijke afspraken komen ondanks de verslechterde economie evenveel voor als in 2011. Het gaat daarbij om concrete afspraken over scholing, oudere werknemers, diversiteit en vitaliteit van werknemers, allemaal afspraken die – op termijn – groei van de arbeidsproductiviteit opleveren en het langer doorwerken van werknemers mogelijk maken. In zeven van de tien nieuwe cao´s zijn dergelijke afspraken gemaakt.