Het is in ieders belang dat we uitbuiting van werknemers in de Europese Unie bestrijden en eerlijk werk voor een fatsoenlijk loon bevorderen, schrijft minister Lodewijk Asscher in een ingezonden brief in De Volkskrant. Hij doet daarin enkele voorstellen voor de agenda van de nieuwe Europese Commissie voor na de aankomende verkiezingen.

‘Gelijk loon voor gelijk werk in het land waar je aan de slag bent. Dat hoort de gouden regel voor vrij verkeer binnen de Europese Unie te zijn’ zo begint Asscher zijn brief.

Hij pleit voor een ‘krachtige en eendrachtige aanpak’ van deze problemen door de  nieuwe Europese Commissie.
In augustus vorig jaar waarschuwde Asscher met David Goodhart – een Britse publicist en auteur van het boek The British Dream – in een ingezonden brief voor de schaduwkanten van het vrij verkeer van werknemers. Deze ‘Code Oranje’ heeft volgens de minister van Sociale Zaken zijn effect gehad: Brussel heeft een aangescherpte richtlijn aangenomen voor werkgevers die werknemers tijdelijk in andere landen laten werken. ‘Eindelijk zijn alle landen van de EU bereid om maatregelen te nemen die fraudebestrijding vergemakkelijken. Door effectiever samen te werken bij controles en het innen van boetes over de grens heen. Door opdrachtgevers in de bouw aan te spreken op onderbetaling door onderaannemers,’ aldus Asscher.

Voorstellen

Maar er valt nog veel meer te doen. Asscher ziet dit als opdracht voor de nieuwe Europese Commissie. Hij geeft in zijn ingezonden brief enkele voorstellen voor de agenda:

  1. Verplicht werkgevers hun gedetacheerde werknemers gelijk loon voor gelijk werk te betalen en laat hen ook andere arbeidsvoorwaarden gelijk trekken. ‘Hoe meer de arbeidsvoorwaarden van gedetacheerde werknemers lijken op die van andere werknemers, des te eerlijker de concurrentie op de arbeidsmarkt’
  2. Maak zo snel mogelijk een einde aan de postbusondernemingen. Volgens Asscher een ‘goedkope truc’ om de activiteiten in eigen land met minder loonkosten te kunnen voortzetten.
  3. Breid de ketenaansprakelijkheid uit. ‘Niet alleen in de bouw moeten opdrachtgevers worden aangesproken op onderbetaling van werknemers door bedrijven die ze inhuren. Dat moet ook gebeuren in andere sectoren.’ Om ketenaansprakelijkheid voor alle sectoren in te voeren komt Assher van de zomer met de Wet Aanpak Schijnconstructies.
  4. Maak van het op te richten platform tegen zwart werk meer. Asscher opteert voor een Europees coördinatiecentrum om afspraken te maken voor gemeenschappelijke controles.

Ingezonden brief De Volkskrant

Masterclass Strategische Personeelsplanning

De juiste persoon op het juiste moment op de juiste plek

Kan uw organisatie haar ambities waarmaken met de medewerkers die ze in huis heeft, nu en in de toekomst? Deze Masterclass biedt u achtergronden en toepassingen waarmee u gestructureerd uw plan kunt maken, zodanig dat het past in de strategische doelstellingen van uw organisatie. Meer informatie