Minister Asscher stelde dat de kern van het wetsvoorstel is dat werknemers het loon kunnen ontvangen waar zij recht op hebben. De inzet op het tegengaan van schijnconstructies ligt ook in handhaving, voorlichting en internationale samenwerking. Daarnaast heeft de aanpak van schijnconstructies de bijzondere aandacht van de regering.
Door werkgevers te verplichten het minimumloon giraal over te maken, kan dit makkelijker worden gecontroleerd. Ook zijn werkgevers voortaan verplicht bij meldingen van misstanden zoals schijnzelfstandigheid te onderzoeken in hoeverre dit klopt.
Aanpassing loonadministratie
Als de wet per 1 juli 2015 in gaat, kunnen werkgevers uit tijdsgebrek hun loonadministratie niet vóór 1 juli 2015 aangepast hebben aan de nieuwe regels. Denk aan de wettelijke plicht het minimumloon giraal te moeten overmaken. Ook is er een verbod op bepaalde inhoudingen op het minimumloon. Dit deel van de wet wil Asscher doorschuiven naar 1 juli 2016. Het betreft de bepalingen die gevolgen hebben voor de uitbetaling van het loon.
Specifiek gaat het om :
- de verplichtingen voor girale betaling van het minimumloon;
- nieuwe eisen aan inhoudingen en verrekeningen;
- de eis om onkostenvergoedingen op de loonstrook te specificeren.
Voor de rest van de wet ziet de minister geen reden om daarmee ook te wachten tot 1 juli 2016, zoals de Eerste Kamer heeft voorgesteld.
Wetsvoorstel aanpak schijnconstructies (34.108)
Inlenersaansprakelijkheid
e-learning: Aan de slag met arbeidscontract en nieuwe wetgeving
Met de invoering van de Wet Werk en Zekerheid zijn de regels rond het aannemen van nieuwe werknemers voor een bepaalde tijd of onbepaalde tijd ingrijpend veranderd. Hoe zit het nu met de proeftijd, het concurrentiebeding, de aanzegplicht en de ketenregeling? Deze e-learning cursus geeft u essentiële kennis over de nieuwe regels en helpt u direct aan de slag te gaan. Meer informatie