Een derde van de werkgevers vindt dat haar arbeidsvoorwaardenbeleid de bedrijfsstrategie matig tot slecht ondersteunt. Een krappe meerderheid van 51 procent ziet wel resultaten. Een kleine 30 procent heeft nog geen arbeidsvoorwaardenbeleid of is dat aan het ontwikkelen. Dat blijkt uit de driemaandelijkse Pulse Survey van HR-adviesbureau Towers Perrin, waarvoor 59 (middel)grote ondernemingen zijn ondervraagd over 'de effectiviteit van het arbeidsvoorwaardenpakket'.

De belangrijkste arbeidsvoorwaarden in de beloningsstrategie zijn het basissalaris en de bonus (beide 82 procent). Op de tweede plaats komen de niet-financiële arbeidsvoorwaarden, zoals de balans tussen werk en privé en opleidingsmogelijkheden (65 procent). Daarna volgen mobiliteit en pensioen. De meeste werkgevers verwachten met het arbeidsvoorwaardenpakket medewerkers te behouden (76 procent) en te werven (70 procent). 54 procent wil de investering ook terug zien in de betrokkenheid van medewerkers en precies de helft van de werkgevers verwacht hogere prestaties van medewerkers.

 

Behouden

Voor het behoud van medewerkers zetten werkgevers het basissalaris op de eerste plaats. Voor werving zijn dat opleidingsmogelijkheden. Uit de Global Workforce Study van Towers Perrin onder ruim 2.500 Nederlandse werknemers blijkt echter dat hun voorkeuren anders zijn. Bij de keuze voor een werkgever staat het basissalaris op één, terwijl carrièremogelijkheden bovenaan staan waar het aankomt op het blijven bij een werkgever.

 

Vervangingskosten

Uit de Pulse Survey blijkt dat ondernemingen veel geld uitgeven aan vervangingskosten bij vertrek. Bij 44 procent van de organisaties bedragen de kosten tussen de 25 procent en 50 procent van het jaarsalaris. Bij 15 procent van de organisaties liggen de kosten zelfs tussen de 50 procent en 100 procent van het jaarsalaris. 35 procent van de werkgevers geeft aan dat de kosten lager liggen, namelijk 10 procent tot 25 procent van het jaarsalaris.

Pensioen als arbeidsvoorwaarde

Ton Winkels, partner bij Towers Perrin: “In een krappe arbeidsmarkt met hoge verloopcijfers moeten werkgevers optimaal gebruik maken van de investeringen die ze doen in mensen. In dat licht is het opvallend dat slechts 25 procent van de ondernemingen alle arbeidsvoorwaarden geïntegreerd bekijkt. Terwijl juist de combinatie van financiële arbeidsvoorwaarden met niet-financiële arbeidsvoorwaarden steeds belangrijker wordt bij het werven en behouden van medewerkers. Gezien de kosten en risico’s van pensioen is het verder opmerkelijk dat een kwart van de werkgevers pensioen geheel los ziet van de andere arbeidsvoorwaarden. Daarnaast doet een gelijk percentage ook helemaal geen onderzoek naar de effectiviteit van pensioen als arbeidsvoorwaarde.”