Werkgevers hebben steeds meer moeite om vacatures te vervullen. Aanpassing van de arbeidsvoorwaarden is een van de manieren om beter te kunnen werven. Dat blijkt uit het UWV werkgeversonderzoek onder ruim 4.500 werkgevers.

In 2022 was ruim de helft van de ontstane vacatures moeilijk vervulbaar. Vacatures zijn vooral moeilijk vervulbaar door een gebrek aan reacties van sollicitanten en in mindere mate omdat sollicitanten niet beschikken over de juiste vaardigheden, vakkennis of werkervaring. Werkgevers met moeilijk vervulbare vacatures passen vaker dan een jaar eerder arbeidsvoorwaarden en functie-eisen aan.

In het afgelopen jaar was 58 procent van de ontstane vacatures moeilijk vervulbaar. In 2021 was dit aandeel nog 55 procent, zegt arbeidsmarktadviseur Erica Maurits.

Oplossingen

Doordat bijna zes op de tien vacatures moeilijk vervulbaar is, zoeken werkgevers naar onorthodoxe oplossingen:

  • 87 procent van de werkgevers met moeilijk vervulbare vacatures laat de vacature langer openstaan.
  • 69 procent zet andere wervingskanalen in.
  • 42 procent verdeelt het werk onder zittende werknemers.
  • 32 procent stelt lagere functie-eisen.

Arbeidsvoorwaarden aangepast

Ook worden de arbeidsvoorwaarden aangepast om een baan aantrekkelijker te maken: van 39 procent van de werkgevers met moeilijk vervulbare vacatures werden in 2022 de arbeidsvoorwaarden aangepast, tegen 30 procent in 2021. Het UWV heeft niet onderzocht welke veranderingen werkgevers precies doorvoeren in arbeidsvoorwaarden, maar het gaat mogelijk om aanpassingen in het salaris, het type contract of in de werktijden.

LEES OOK: Goede arbeidsvoorwaarden zonder je personeel te pamperen, hoe doe je dat? Zes adviezen