Veel werkgevers zijn zich weliswaar bewust van de vergrijzingproblematiek, maar doen daar nog weinig aan. Bij driekwart van de werkgevers sluiten de arbeidsvoorwaarden binnen de organisatie niet aan bij de leeftijd van de werknemer. Een derde is ook niet van plan stappen in die richting te ondernemen.

Dit blijkt uit de ‘Arbeidsvoorwaarden Survey’ 2010-2011 van Centraal Beheer Achmea en Mercer waarvoor ongeveer 1200 werkgevers zijn ondervraagd.

 

Met een hogere pensioenleeftijd in het vooruitzicht, is het van groot belang dat de invulling van een duurzaam personeelsbeleid hoog op de agenda wordt geplaatst. Hierbij kan onder andere worden gedacht aan flexibele werktijden en werkplekken.

 

Demotie

Werkgevers staan niet te trappelen om deeltijdpensionering en demotie in te voeren. Rogier ten Kate, arbeidsvoorwaardenspecialist bij Centraal Beheer Achmea: “Deze afwachtende houding is voor een deel te danken aan het ontbreken van urgentie; ondernemingen worden op dit moment nog niet geraakt. Er zal pas echt actie worden ondernomen nadat zich problemen hebben aangediend. Het is dan echter veelal te laat; nu actie ondernemen betekent een goede voorbereiding op een grote verandering in de arbeidsmarkt.”

 

Doorwerken

Bijna de helft van de werkgevers ziet het niet gebeuren dat de werknemers massaal doorwerken tot hun 65e, terwijl ruim een derde dit wel verwacht. Twee op de vijf werkgevers vinden dat de arbeidsvoorwaarden erop gericht moeten worden dat ouderen na hun 65e doorwerken. Een kwart vindt dat niet. Er bestaat grote eensgezindheid over de inzet van oudere werknemers. Zij worden vooral bij uitstek geschikt bevonden voor het overdragen van kennis en kunde enerzijds en van normen en waarden anderzijds. Slechts 30 procent van de werkgevers vindt dat oudere werknemers niet anders moeten worden ingezet dan alle andere collega’s.