Een werknemer van een bandenfabrikant wordt verdacht van drugssmokkel en het exploiteren van een wietkwekerij. Vanwege zijn detentie verschijnt de werknemer vanaf april 2011 niet meer op zijn werk, zonder hiervan zijn werkgever op de hoogte te stellen. Eind september 2011 neemt de werknemer voor het eerst contact op. De werkgever is ondanks de lange afwezigheid bereid de werknemer te werk te stellen totdat de werknemer dreigend eist slechts onder een andere leidinggevende zijn werkzaamheden te willen hervatten.

De werkgever verzoekt de rechter om ontbinding van de arbeidsovereenkomst vanwege een verstoorde arbeidsrelatie. De grondslag is de nalatigheid van de werknemer ten tijde van zijn detentie en de bedreigingen. De werknemer stelt zich op het standpunt dat het voor hem niet mogelijk is om onder de autoritaire leiding van zijn leidinggevende te werken. Hij verzoekt dan ook in een andere ploeg zijn werkzaamheden te mogen hervatten.

 

Arbeidsrelatie op het spel gezet

Bij de beoordeling maakt de rechter een vergelijking tussen het huwelijk en een arbeidsrelatie. Volgens de rechter heeft het in beide gevallen geen zin om de relatie in stand te houden wanneer een van beide niet verder wil. De werkgever valt vanwege zijn – in eerste instantie – welwillende opstelling geen verwijt te maken. Het was de werknemer zelf die, ondanks de hem geboden kans, door zijn dreigende opstelling de arbeidsrelatie op het spel heeft gezet. De kantonrechter ontbindt daarom de arbeidsovereenkomst zonder een vergoeding toe te kennen.

 

Kantonrechter Enschede, 1 december 2011, LJN: BU7400

 

Tip

Detentie kan slechts in samenhang met het strafbare feit dat aan de detentie ten grondslag ligt, reden zijn voor beëindiging van de arbeidsovereenkomst.