Door de vergrijzing is er in Europa veel aandacht voor pensioenen. Mede door de Europese richtlijn voor pensioeninstellingen wordt daarbij steeds meer gekeken naar mogelijkheden om pensioenregelingen van werknemers in andere landen te kunnen uitvoeren.
Nederlandse pensioenfondsen kunnen al optreden als uitvoerder van buitenlandse pensioenregelingen. Algemene pensioeninstellingen (api’s) krijgen echter meer mogelijkheden dan pensioenfondsen om grensoverschrijdend te werken. Ze kunnen bijvoorbeeld meer diensten en producten aanbieden dan een pensioenfonds. Een pensioenfonds wordt daarnaast als één financieel geheel gezien. Voor een algemene pensioeninstelling geldt dat niet. Algemene pensioeninstellingen kunnen verder uitkomst bieden voor ondernemingspensioenfondsen die vergaand willen samenwerken of samen willen gaan.
Minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en minister Bos van Financiën zullen een notitie aan de Tweede Kamer sturen die op hoofdlijnen beschrijft hoe de algemene pensioeninstelling vormgegeven kan worden. Daarbij gaat het om zaken als rechtsvorm, (financieel) toezicht, bestuur en medezeggenschap. Het kabinet zal de hoofdlijnen nader uitwerken in een wetsvoorstel.
Premiepensioeninstelling (ppi)
Het kabinet heeft besloten de introductie van de api te laten verlopen langs drie fasen. Fase 1 is al opgestart. Ter invulling van de eerste fase is op ambtelijk niveau een voorstel ontwikkeld voor de introductie van een premiepensioeninstelling (ppi). In het voorstel legt de ppi zich uitsluitend toe op zogenoemde zuivere premieregelingen. Deze regelingen kenmerken zich door het ontbreken van enig verzekeringstechnisch risico. De ppi is onder dezelfde voorwaarden vrijgesteld van de vennootschapsbelasting als pensioenfondsen.
Tip
Zowel pensioenfondsen als verzekeraars kunnen een algemene pensioeninstelling oprichten, maar ook anderen kunnen dat. Voor een api is geen vaste vorm voorgeschreven. Daardoor kan ze goed inspelen op de wensen van de partijen. Net als bij pensioenfondsen en verzekeraars houdt De Nederlandse Bank toezicht op de financiële situatie en de Autoriteit Financiële Markten op het gedrag van de instellingen.