VAVDZ had vorige week nog goede hoop dat er met het uitstellen van Autobrief 2 een structurele strategische oplossing zou komen voor de bijtelling. In de tussentijd zouden de populaire lage bijtellingscategorieën een jaar langer blijven bestaan (tot en met 2016). In de nota van wijziging blijft daar volgens de vereniging weinig van over.
Gewijzigde bijtellingscategorieën
De staatssecretaris handhaaft de 7 procent-bijtellingscategorie. Deze categorie geldt in 2016 voor volledig elektrische auto’s. In de overige bijtellingscategorieën vinden de volgende wijzigingen plaats:
- 14 procent bijtelling gaat gelden voor auto’s met een CO2-uitstoot van 1 t/m 50 gram.
- 20 procent bijtelling gaat gelden voor auto’s met een CO2-uitstoot van 51 t/m 79 gram.
- 25 procent bijtelling gaat gelden voor auto’s met een CO2-uitstoot van 80 gram of meer.
Hierbij geldt dat leasecontracten die voor 1 januari 2016 zijn aangegaan, onder het huidige bijtellingsregime blijven vallen. Lopende leasecontracten worden gerespecteerd met een maximum van 60 maanden.
Technologische ontwikkelingen
De aanpassingen voor 2016 zijn volgens de staatssecretaris nodig omdat de snelle technologische ontwikkelingen op het terrein van CO2-uitstoot een aanscherping van de normen vereisen om de belastinginkomsten op niveau te houden en verdere marktverstoring te voorkomen. Ook moeten de autobelastingen in 2016 een bijdrage leveren aan het SER-akkoord voor duurzame groei en de ambitie om in 2020 200.000 (semi)elektrische auto’s in het wagenpark te hebben.
Voorstel gestaffelde bijtelling
Volgens VAVDZ zijn de 7 modellen die onder de 20 procent bijtelling vallen, zoals de Toyota Yaris en de Volkswagen UP, echter niet geschikt voor veelvuldig zakelijk gebruik. Consequentie is dat leaserijders vanaf 2016 gemiddeld € 167 netto per maand meer gaan betalen. De vereniging roept de politieke partijen op om deze wijziging niet te accepteren. “Ons voorstel in deze blijft gestaffelde bijtelling: berijders vragen om te betalen per gereden privékilometer. Er is geen enkele indicatie dat er gewerkt wordt aan een structurele oplossing voor de bijtelling. De berijder in Nederland betaalt de hoogste bijtelling vergeleken met alle andere landen in Europa. Het 25 procent-tarief is buiten proportie. Berekeningen wijzen uit dat 15 procent vergelijkbaar is met de waarde van het daadwerkelijk privégenot van de zakelijke auto.” VAVDZ voorziet een grote toename van berijders die de auto buiten de bijtelling gaan houden middels de 500 kilometer verklaring.