Het all-in uurloon bevat: het basisuurloon, de opgebouwde ADV-uren, de opgebouwde vakantietoeslag, de loonwaarde van de opgebouwde vakantiedagen en het pro rato vaste deel van de jaarlijkse winstuitkering.
De vier werkgevers hebben voor werknemers met een dienstverband van minder dan 48 uur per vier weken dan wel minder dan 12 uur per week een all-in uurloon ingesteld. De vakbonden zijn van mening dat dit in strijd is met de cao’s en met het wettelijke recht om vakantie te kunnen opnemen. De vakantiedagen zijn namelijk al in het uurloon opgenomen en uitbetaald.
Geen spoedeisend belang
De vakbonden verliezen het kort geding dat ze hebben aangespannen. Het Hof wijst de grieven tegen het kort geding-vonnis af. De rechter is van mening dat de cao’s zich niet verzetten tegen het all-in uurloon en dat de vakbonden geen spoedeisend belang hadden, omdat de vordering deels toeziet op een wijze van verloning die al jarenlang praktijk is.
Recht op vakantie
Het Hof is wel van mening dat het uitbetalen van de loonwaarde van opgebouwde vakantie mogelijk op gespannen voet staat met het recht op vakantie, maar dat het in dit geval gaat om zeer lage bedragen zodat de uitbetaling voorafgaand aan het daadwerkelijke opnemen van vakantiedagen geen reële invloed heeft op de mogelijkheid effectief vakantie te genieten.
Het Hof vindt dat in een bodemprocedure vragen aan het Europese Hof van Justitie gesteld moeten worden of het all-in loon niet in strijd is met de Europese wetgeving met betrekking tot het recht op vakantie.
Hof Amsterdam, 27 oktober 2009, JAR 2009/104
Het aantal vakantiedagen moet worden afgestemd op de deeltijdwerker. Dit kan eenvoudig door het standaardmodel voor de voltijdse arbeidsovereenkomst te gebruiken en het aantal vakantiedagen aan te geven dat overeenkomt met het aantal te werken uren.