Één glas wijn maakt een einde aan een meer dan 30-jarig dienstverband van een KLM-purser. Zonder vergoeding ontbindt de Kantonrechter Haarlem haar arbeidsovereenkomst. Andere leden van het cabinepersoneel, die ook kort voor een vlucht een glaasje hadden gedronken, komen er met een berisping vanaf.

De senior purser en enkele collega’s hadden binnen 10 uur voor vertrek van hun vlucht van Johannesburg naar Nederland alcohol gedronken. Zowel de KLM-CAO als de Luchtvaartwet zijn streng over alcoholgebruik door cabinepersoneel: binnen 10 uur voor vertrek mag er niet worden gedronken. KLM heeft als beleid dat overtreding hiervan tot ontslag leidt. Dat beleid is algemeen bekend en wordt consequent toegepast door KLM. In haar positie van senior purser en met zo’n lang dienstverband weet zij dat drinken kort voor vertrek van een vlucht niet wordt getolereerd en tot ontslag leidt, aldus de kantonrechter.

 

Vertrouwen werkgever geschaad

Bij de ontbinding speelt voor de kantonrechter ook mee dat de senior purser aanvankelijk aan de piloot had laten weten wel aan de goede kant van de 10 uur te zitten. Pas tijdens de vlucht is zij daarover gaan twijfelen toen zij zich realiseerde dat de restaurantbonnen zouden bewijzen dat ze wél binnen de 10-uurs grens had gedronken. Juist vanwege haar senior positie had zij direct open kaart moeten spelen over tijdstip en toedracht van de alcoholconsumptie. Door dat niet te doen, heeft zij het vertrouwen van KLM in haar functioneren geschaad. De achtergrond van de ontbinding is volledig te wijten aan de werkneemster en daarom kent de kantonrechter geen vergoeding toe.

 

Kantonrechter Haarlem, 29 juni 2012, LJN:BX0069

 

Tip

Deze uitspraak laat het belang zien van een helder en consequent toegepast (alcohol)beleid binnen een onderneming. Als werkgever kunt u een werknemer dan op schending daarvan aanspreken. Eens te meer als de medewerker over zijn met het beleid strijdige handelwijze geen openheid van zaken geeft.