Uit het onderzoek bleek dat 24 procent van de ondervraagde afgestudeerden met werk, de afgelopen maanden een baan tot ver onder het opleidingsniveau accepteerde.
Zekerheid
Het hebben van baanzekerheid is, na werksfeer (44 procent), onder de huidige generatie afgestudeerden inmiddels de tweede reden om voor een (eerste) baan te kiezen. Voor 35 procent van de starters gaf baanzekerheid de doorslag om de eerste baan te aanvaarden. Ook al betreft het in 80 procent van de gevallen een tijdelijk contract. In eerdere onderzoeken vonden nieuwkomers op de arbeidsmarkt zaken als doorgroeimogelijkheden (nu 29 procent) en interne opleidingen (nu 28 procent) veel belangrijker.
Imagoschade
Er ontstaat een beeld van een generatie hoogopgeleiden zonder passend werk, hierdoor lijkt het goede imago van een Nederland met veel talent en motivatie verloren te gaan. Directeur Angelique Steen van Studentalent en Explore zegt hierover: “De overheid verspilt veel geld door de uitgaven aan goed onderwijs niet op te volgen met een programma dat arbeidsparticipatie stimuleert. Terwijl nieuwe werknemers meteen een bijdrage leveren aan de economie en belasting betalen.” Daarnaast is er ook een rol voor de werkgevers met betrekking tot het vinden van werk bij het juiste opleidingsniveau. Werkgevers zijn namelijk bang dat starters niet lang in dienst blijven, maar volgens Steen is dit onjuist. “Een groot gedeelte (43 procent) van de werknemers blijft graag werken als er perspectief is op doorgroeien, tegenover 39 procent als er regelmatig een nieuwe uitdaging komt,” besluit Steen.