Het arbeidscontract van werknemers met een 30%-regeling moet een addendum bevatten. Bij het ontbreken van een dergelijk addendum loopt de werkgever het risico dat een naheffingsaanslag loonheffing kan worden opgelegd.

“In de praktijk merken wij dat werkgevers niet altijd een juist addendum hebben bij het bestaande arbeidscontract van werknemers met een 30%-regeling,” aldus Martijn Bedaux van fiscaal adviesbureau Courdid.

Naheffingsaanslag

“Een dergelijke addendum is vereist, immers bij een juiste toepassing van de 30%-regeling dient het overeengekomen loon van een werknemer arbeidsrechtelijk te worden verlaagd. Een deel van het oorspronkelijke loon betreft onder de 30%-regeling namelijk een kostenvergoeding en dient aldus juridisch gesplitst te worden van het loon. Bij deze splitsing en verlaging van het eerder overeengekomen loon dienen tevens de minimale fiscale salarisgrenzen in acht te worden genomen. Voor het jaar 2014 is bijvoorbeeld de standaard minimale salariseis (exclusief de 30%-vergoeding) EUR 36.378. Handig is dus ook dit op te nemen in het addendum. De belastingdienst eist overigens ook een in het personeelsdossier aanwezige (gewijzigde) addendum op de arbeidsovereenkomst. Bij het ontbreken van een dergelijk addendum loopt de werkgever het risico dat met terugwerkende kracht de gehele onbelast uitbetaalde 30%-vergoeding alsnog tot het loon behoort waarover vervolgens een naheffingsaanslag loonheffing voor kan worden opgelegd. Nog niet gesproken over boetes en interest.”

Masterclass Grensoverschrijdende Arbeid

Bent u op de hoogte van alle wijzigingen? Zorg dat u helemaal up-to-date bent op het gebied van de sociale zekerheid en fiscaliteit bij Internationale arbeidsmobiliteit. Meer informatie