Dat blijkt uit onderzoek van UNIT4 onder ruim 600 accountants- en administratiekantoren.
Meer onderzoeksresultaten
- Accountants zetten grote vraagtekens achter onder meer de uitvoerbaarheid; twee derde van de ondervraagden geeft aan dat de WKR praktisch niet uitvoerbaar is. Opvallend is dat ongeveer de helft (48%) van de accountants die wel al klanten heeft begeleid, aangeeft dat de invoering van de WKR eenvoudig ging. Accountants zijn gemiddeld genomen pessimistischer dan de rest van het bedrijfsleven. Uit eerder onderzoek van UNIT4 bleek dat een kwart van de Nederlandse organisaties verwacht dat de werkkostenregeling niet doorgaat.
- 44% zet vraagtekens achter het gewenste effect op de loonkosten. 31% merkt wel een daling in de loonheffingen en 10% ziet juist een toename.
- 77% is van mening dat de WKR geen lastenvermindering oplevert en ziet de WKR dan ook als een verkapte lastenverzwaring.
Voorbeeld lastenverzwaring
De totale fiscale loonsom van werkgever X bedraagt € 50.000. In de WKR heeft hij hierover een vrijstelling van 1,4% = € 700. Zijn de totale onkosten hoger dan dit bedrag, en dat is al snel het geval, en vallen deze kosten niet onder de aangewezen vrijstellingen, dan heeft werkgever X twee mogelijkheden:
- De heffing over de totale post komt volledig voor rekening van de werkgever; hij betaalt er 80% eindheffing over.
- De kosten komen bovenop het loon van de werknemer die er loonheffingen over verschuldigd is.