Minister Asscher van Sociale Zaken heeft hier tijdens een EU-bijeenkomst in Luxemburg op 20 juni j.l. afspraken gemaakt met zijn Roemeense en Bulgaarse collega’s.
De afspraken
• Er zullen meer gegevens met deze landen worden uitgewisseld.
• Malafide werkgevers die grensoverschrijdend opereren zijn dan beter te bestrijden.
• Voorlichting over rechten en plichten van werknemers in Nederland moet voorkomen dat mensen in zee gaan met deze werkgevers.
Asscher pleitte er bij zijn EU-collega’s voor dat de schaduwkanten van het vrij verkeer van werknemers hoger op de Europese agenda komen te staan. Hij vindt dat als je de grote voordelen van het vrij verkeer van personen wilt blijven benutten, je ook bereid moet zijn de neveneffecten aan te pakken.
Nota bene
Het in 2011 door de regering genomen besluit om Roemenen en Bulgaren van de arbeidsmarkt in Nederland te weren door geen tewerkstellingsvergunningen te verlenen was onrechtmatig. Dat heeft de Raad van State bepaald. De toenmalige minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Kamp, verdedigde zijn besluit door te stellen dat er genoeg Nederlandse werkzoekenden waren waar bedrijven een beroep op zouden kunnen doen. Het besluit van de minister zorgde voor luide protesten van aardbeientelers en boomkwekers die voor oogstwerk veel Roemenen en Bulgaren inschakelden.
Let op
Per 1 juli 2013 treedt Kroatië toe tot de Europese Unie. Het vrij werknemersverkeer met Kroatië wordt uitgesteld. Dit betekent dat u voor medewerkers uit Kroatië ook na 1 juli 2013 een tewerkstellingsvergunning nodig hebt. De ministerraad heeft daarmee ingestemd op voorstel van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het uitstel geldt in eerste instantie voor twee jaar. De maximale termijn voor uitstel is zeven jaar.