De Eerste Kamer is op 12 november j.l. akkoord gegaan met het wetsvoorstel Herziening van de Wet arbeid vreemdelingen (WAV). Vanaf 1 januari 2014 wordt een aantal wijzigingen doorgevoerd. Zoals een verkorte tewerkstellingsvergunning (TWV). Vanaf 1 januari volgend jaar is een TWV nog slechts één jaar geldig in plaats van nu drie jaar.
Overige wijzigingen
-
Een werkgever moet voortaan jaarlijks opnieuw aantonen dat hij binnen Nederland en andere landen binnen de Europese Economische Ruimte (EER) geen geschikte kandidaten heeft kunnen werven. Dit heeft als doel oneerlijke concurrentie tegen te gaan.
-
Als de werkgever een arbeidsmigrant langer dan een jaar in dienst wil houden, moet hij opnieuw een TWV aanvragen.
-
Een werknemer van buiten de EER mag pas na vijf jaar in Nederland werken, zonder TWV arbeid verrichten. Nu is dat na drie jaar het geval.
-
De werkgever moet een marktconform loon betalen, als hij een tewerkstellingsvergunning wil krijgen. Hij moet minimaal het voltijds minimumloon uitbetalen, ook als de werknemer in deeltijd werkt.
-
Een tewerkstellingsvergunning kan worden geweigerd, als de werkgever in het verleden veroordeeld is voor een arbeidsgerelateerd delict (bijvoorbeeld slechte arbeidsomstandigheden en ontduiking van de minimumloonplicht).
-
Als blijkt dat werkgevers in een sector te weinig naar Nederlandse werknemers of werknemers van binnen de EU zoeken dan kan de minister van SZW voor die sector een vergunningstop opleggen.