Een werkgever biedt een werkneemster vlak voor het eindigen van de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd een nieuwe tijdelijke arbeidsovereenkomst aan. Enkele dagen later hoort de werkgever dat zij psychische en fysieke klachten heeft en trekt het aanbod weer in. De werkneemster accepteert het aanbod twee dagen later. De werkgever meent dat er geen nieuwe arbeidsovereenkomst is omdat hij het aanbod heeft ingetrokken. De werkneemster stapt naar de rechter en eist loondoorbetaling. De kantonrechter stelt haar in het gelijk. De werkgever gaat in hoger beroep.
Goed werkgeverschap
Het Hof hanteert als stelregel dat een aanbod herroepelijk – dus in te trekken – is. De aanvaarding van de werkneemster bereikte de werkgever pas nadat hij het aanbod had herroepen, dus er was geen sprake van aanbod en aanvaarding. De vraag is echter of de werkgever zijn aanbod wel mocht herroepen. Omdat het herroepen enkel is ingegeven door het feit dat de werkneemster medische klachten had, is dit in strijd met goed werkgeverschap en op oneigenlijke gronden geschied. Het Hof kent daarom de loonvordering toe.
Als het herroepen betrekking zou hebben op onvoldoende functioneren dat pas later aan het licht kwam, dan had de werkgever in zijn recht gestaan.
Een aanbod tot verlenging van de arbeidsovereenkomst is te herroepen, maar alleen op eigenlijke gronden die niet in strijd zijn met het goed werkgeverschap.