De werknemer was als monteur werkzaam bij de werkgever. In de arbeidsovereenkomst was een verbod tot het verrichten van nevenarbeid opgenomen. In 2010 heeft een klant van de werkgever verzocht om een bepaalde klus te doen. De werknemer heeft zonder toestemming van werkgever deze klant benaderd en aangeboden om de klus voor eigen rekening te doen voor een bedrag dat aanzienlijk lager lag dan gebruikelijk. De werkgever kwam hier achter en ontsloeg de werknemer op staande voet.
Vertrouwen werkgever geschonden
De werknemer vond dat het enkel aanbieden van vergelijkbare werkzaamheden aan een nieuwe klant van de werkgever, geen ontslag op staande voet kan opleveren en kreeg hierbij gelijk van de kantonrechter. Het Hof achtte het ontslag op staande voet echter terecht gegeven en oordeelde dat de werknemer elk vertrouwen dat de werkgever in hem moet kunnen stellen, heeft ontnomen. Belangrijke overwegingen in dit geval waren dat de werknemer zonder toezicht werkte, direct concurreerde op de prijs en gebruik wilde maken van de materialen van de werkgever.
Dat in de arbeidsovereenkomst een boete is opgenomen als sanctie op de overtreding van het nevenwerkzaamhedenbeding doet daar niet aan af. Het staat de werkgever vrij om afhankelijk van de omstandigheden van het geval te kiezen voor een andere sanctie.
Gerechtshof Arnhem, 31 juli 2012, LJN: BX4601
Tip
Onder omstandigheden kan het enkel aanbieden van concurrerende werkzaamheden al reden zijn voor een ontslag op staande voet. Hoewel het niet doorslaggevend is, doet de werkgever er goed aan om al in de arbeidsovereenkomst op te nemen dat bij concurrentie met de werkgever tijdens het dienstverband, mogelijk tot ontslag op staande voet wordt overgegaan.