Bedrijven bezuinigen driftig op personeelskosten, maar durven niet aan de auto van de zaak te komen. Een op de acht werkgevers vermindert weliswaar het aantal typen auto’s waaruit gekozen kan worden, maar slechts 4 procent overweegt hardere maatregelen.

Dit blijkt uit een inventarisatie van adviesbureau Ernst & Young onder zeshonderd managers in het bedrijfsleven en bij de overheid. De helft van de bedrijven bezuinigt op indirecte personeelskosten: personeelsuitjes, borrels en vergaderingen buiten de deur worden afgeschaft. Maar aan de arbeidsvoorwaarden wordt nog niet getornd. Overuren worden niet beperkt en het opnemen van vakantiedagen als het rustig is, wordt nauwelijks bevorderd. Slechts 8 procent bezuinigt op apparatuur die nodig is voor het werk, zoals mobieltjes of laptops.

 

Arbeidsvoorwaarden belangrijk

De ondervraagde managers geven zelf aan dat de arbeidsvoorwaarden voor hen erg belangrijk zijn. Zij lijken nauwelijks bereid op dit gebied offers te brengen.Ernst & Young zegt verrast te zijn door de uitkomsten. Werkgevers laten volgens het adviesbureau kansen liggen voor versobering van de arbeidsvoorwaarden, terwijl verscheidene maatregelen denkbaar zijn die wel de kosten terugdringen, maar waarvan de medewerker nauwelijks iets merkt. Zo levert een grotere afname van een bepaald merk een besparing op bij leaseregelingen. Ook de keuze van milieuvriendelijke auto’s kan voordelig uitpakken

 

Tip

Met ingang van 1 januari 2009 zijn er drie categorieën voor de bijtelling van de auto van de zaak. In welke categorie de auto is ingedeeld, is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto.