Het gedrag van Nederlandse werknemers verandert door het toegenomen gebruik van smartphones. Vooral bij jonge hoogopgeleiden loopt werk en privé door elkaar. De mate waarop werk en privé door elkaar lopen wordt niet als storend ervaren. Jongere werknemers vinden bereikbaarheid buiten werktijd heel normaal, ook voor de baas. Tijdens het werk besteden zij ook relatief veel tijd aan privételefoontjes en digitaal verkeer.

Dit blijkt uit onderzoek van Blauw Research, gehouden onder 810 Nederlandse werknemers. Uit het onderzoek blijkt ook dat het gebruik van smartphones flink is toegenomen – 40 procent van de werknemers geeft aan er een te hebben. Jonge hoogopgeleiden hebben het grootste aandeel binnen deze groep.

 

Altijd bereikbaar

De jonge hoogopgeleide werknemers vinden het ook normaal om buiten werktijd voor hun werkgever actief te zijn. Bovendien heeft bijna de helft van hen het idee tekort te schieten als ze niet direct op e-mail of telefoon reageren. Bij andere werknemers geeft maar 25 procent dit aan. 76 procent van de jonge werknemers geeft aan te denken altijd bereikbaar te moeten zijn. Hiermee scoren zij ook hoger dan het gemiddelde bij werknemers dat op 45 procent ligt.

 

Werk in privétijd

De helft van de werknemers heeft er geen moeite mee om in privétijd bezig te zijn met werkzaken. Vier op de tien werknemers doet dit ook daadwerkelijk. Privézaken afhandelen onder werktijd wordt door maar 30 procent van de werknemers gedaan. Vooral hoogopgeleide jongeren zijn onder werktijd bezig met privézaken (51 procent), terwijl vooral hoogopgeleide dertigers en veertigers in privétijd met werk bezig zijn (70 procent).