Steeds meer bedrijven zien de voordelen van flexibilisering. Er is dan ook een toename waar te nemen in de diversiteit aan arbeidscontracten en andere vormen van flexibilisering. Outsourcing, inlenen en payrolling komen meer en meer voor, zo blijkt uit onderzoek in onder meer het Onderwijs.
Kostenbesparing
Een van de meest genoemde voordelen van flexibilisering van arbeid in de MKB-monitor is kostenbesparing. Flexibilisering biedt echter meer kansen dan adequaat inspelen op de marktvraag en daarmee kosten besparen.
Sabine Falco van ExcellentSearch & Pay: “De flexibele schil kan de productiefactor zijn om het kennispotentieel vorm te geven waardoor de organisatie zich weet te verzekeren van continue aanwas van nieuwe kennis en kunde. De inzet van flexibele arbeid past ook bij de nieuwe generatie medewerkers en het toenemend aantal zzp’ers. Zij zoeken geen baan voor het leven, maar een project.”
Strategisch instrument
Hoe flexibele arbeid in te zetten als strategisch instrument? Falco geeft zeven tips:
- Verhef flexibele arbeid tot strategisch HR-beleid en kritische succesfactor. Zet het op de agenda van de bestuurders en (staf) managers.
- Gebruik toekomstscenario’s met (extreme) verandering van variabelen, zoals productie/vraagstijging of -daling bij lange termijn- en jaarplannen.
- Maak een planning van organisatiecompetenties met een verdeling naar een vaste kern/taken en interne en externe flexibiliteit. Creëer interne flexibiliteit door pooling, deeltijd werken, flexibele werktijden en functieroulatie. Creëer externe flexibiliteit door outsourcing, tijdelijke contracten, detachering, inhuur en payrolling.
- Durf uit te gaan van een flexibele schil van minimaal 20%. Kansen volgen dan vanzelf.
- Reken de financiële consequenties door van een flexibele schil van bijvoorbeeld 10%, 20% en 30% onder de verschillende scenario’s.
- Voer een stringentere regie op de inzet en doelen van flexibele arbeid.
- Evalueer gedurende het uitvoeringsjaar de flexibele schil.