De werktijd van werknemers van bedrijven die in de problemen komen, moet tijdelijk worden verkort. Voor de niet-gewerkte uren kunnen werknemers een tijdelijke WW-uitkering krijgen. Dat is een van de vijf voorstellen die de SP doet om de economische gevolgen van de kredietcrisis te beperken, zo meldt Trouw.

SP-fractievoorzitter Agnes Kant laat in een toelichting weten dat na het redden van de banken, het kabinet banen en inkomens moet beschermen van de mensen die de tol dreigen te betalen van de kredietcrisis.

 

Versoepeling van de regeling voor werktijdverkorting

Werktijdverkorting is een van de punten om een ontslaggolf in Nederland te voorkomen die werkgevers, werknemers en het kabinet al weken met elkaar bespreken. Vakcentrale FNV en werkgeversorganisatie VNO-NCW staan in principe positief tegenover versoepeling van de regeling voor werktijdverkorting. Dit kan worden vergezeld van een scholingsplicht. De SP wil zo snel mogelijk een debat met het kabinet hierover.

 

Zes weken verlengd tot maximaal dertig weken

De wet voorziet al in arbeidstijdverkorting en is eerder van stal gehaald tijdens de MKZ-crisis en in de reisbranche na de Sars-uitbraak in Azië. KLM maakte er aanspraak op na de aanslagen op 11 september 2001 en Philips nadat de markt voor halfgeleiders instortte. Een bedrijf moet de verkorting bij het UWV aanvragen voor een periode van zes weken en die kan worden verlengd tot maximaal dertig weken.

 

Scholingsplicht

Bovendien wordt er gepleit om deze regeling niet alleen voor vast personeel te laten gelden, maar ook voor flexwerkers. Zij werken soms al jaren bij de bedrijven. Het is niet de bedoeling dat de werknemers die tijdelijk minder uren werken, niets gaan doen. Nu geldt na verloop van tijd nog een sollicitatieplicht. Dat moet veranderen in een scholingsplicht. Om te voorkomen dat misbruik wordt gemaakt van werktijdverkorting moet goed worden gecontroleerd of een bedrijf wel onvoldoende middelen heeft om de crisis door te komen.

 

Koopkracht van gepensioneerden in stand houden

Kant stelt ook voor de doorwerkbonus en premiekorting voor 62-plussers niet in te voeren. Daarnaast wil zij dat aan pensioenfondsen zo nodig een lening verstrekt om de koopkracht van gepensioneerden in stand te houden. Kant wil ook dat de overheid investeringen in bijvoorbeeld spoor, woningen en innovatie vervroegt, omdat hiermee ook banen worden gecreëerd.