Een heel groot gedeelte in Nederland heeft te maken met ongewenst gedrag op de werkvloer. Bij ongewenste omgangsvormen gaat het over de omgang, communicatie en wijze van leidinggeven. Dit kan zich uiten in vormen als pesten, agressie & geweld, discriminatie of (seksuele) intimidatie. Om meer grip op verzuim te krijgen, is het belangrijk dat je binnen jouw organisatie een sociaal veilig werkklimaat ontwikkelt, waarin ongewenste omgangsvormen zoals intimidatie geen kans hebben.
Een uitgeput gevoel na een videovergadering is niet ingebeeld en is zowel fysiek als mentaal. Dat blijkt uit experimenteel onderzoek aan de Oostenrijkse Graz University of Technology (TU Graz). Er zijn gelukkig oplossingen voor. Die voor de hand liggen, maar in de praktijk toch te weinig worden toegepast.
Roompot en Landal GreenParks worden samengevoegd. FrieslandCampina schrapt 1800 banen. Stakingen bij Ausnutria. Reorganisaties en het als gevolg daarvan schrappen van banen leidt tot onzekerheid voor veel medewerkers. Naast zorgvuldigheid en het goed toepassen van de (ontslag)regels is minstens zo belangrijk om hierover goed te communiceren aldus arbeidsrechtadvocaat Pascal Besselink.
Door nieuwe vormen van multidisciplinair en hybride werken, plattere organisaties, verschillen in opleidingsniveaus en nieuwe generaties die anders samenwerken is meer focus nodig op de gelijkwaardigheid van medewerkers én leidinggevenden. Dat betogen organisatieadviseurs en implementatie-experts Jan Tjerk Boonstra, Patrick van der Voorn en Wessel Exterkate.
Nationale Nederlanden bevindt zich zowel temidden van een digitale als van een business-transformatie. Hierin is HR een initiator én een driver van verandering, vertelt Directeur HR Dick Eijgenraam: 'We denken na over waar het bedrijf naartoe beweegt, wat dat vraagt van onze mensen, hoe we mensen kunnen meenemen in alle veranderingen.'
Hoe zorg je ervoor dat digitale tools voor de medewerkers werken, en niet andersom? En dat medewerkers soepel meegaan in de digitale transformatie? Bij de Ronde Tafel ‘The Human Side of Tech’ op Leadership in HR werden de nieuwste neurowetenschappelijke inzichten gedeeld om dit gemakkelijker te maken.
Net als elk jaar veranderen op de eerste dag van het nieuwe jaar weer de nodige wetten en regels die met het arbeidsrecht te maken hebben. Voor HR-professionals zijn onder meer de volgende veranderingen met ingang van 1 januari 2024 interessant:
Na een daling is sinds twee jaar het percentage werknemers met burn-outklachten weer gestegen tot 20 procent in 2022. Dat blijkt uit de laatste NEA. Werknemers gaven daarin ook aan dat te willen dat de werkgever meer maatregelen neemt om werkstress te voorkomen. De RI&E is daarvoor een goed startpunt. In dit artikel daarom een checklist opstellen RI&E inclusief tips en voorbeelden uit de praktijk.
Disfunctioneren, verzuim en arbeidsongeschiktheid en natuurlijk ontslag; deze arbeidsrechtelijke onderwerpen komen ieder jaar terug en kunnen dan ook steeds weer op jullie aandacht rekenen. Dit jaar zo ook weer voor het thema langer doorwerken. De 10 best gelezen arbeidsrechtblogs op een rij.
Tijdens een tenniswedstrijd scheurt een rijksambtenaar een pees. Omdat hij jarenlang werkte op oud en niet-verstelbaar meubilair was die pees al zwak zo beweert de rijksambtenaar. Is hier sprake van een beroepsziekte? In de rubriek 'In de clinch' op het platform Binnenlands Bestuur belicht jurist/columnist Michel Knapen actuele zaken in het ambtenarenrecht.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling