Innovatie is tegenwoordig geen kwestie meer van zo veel mogelijk mannen in witte jassen het laboratorium in drijven. Het draait nu om slimmer werken, managen, organiseren en co-creëren. Hoogleraar strategisch management en ondernemingsbeleid Henk Volberda en journalist Menno Bosma schreven met Innovatie 3.0 een innovatiekookboek vol praktijkvoorbeelden. Hier vast 5 do’s en 5 don’ts.
Reorganisaties lijken organische processen die aan verandering onderhevig zijn. Een richting aangeven waarlangs de vernieuwing moet verlopen, is een essentiële stap. Maar ook het onderkennen dat stilstaan gedurende het proces, ruimte creeërt voor bewuste keuzes die de kansen op een succesvolle reorganisatie verhogen. De inzet van de gateway review methode biedt hiervoor het hulpmiddel om inzichten te verwerven in situaties en bij te sturen op zowel proces als inhoud.
Doekle Terpstra werd in 2010 aangetrokken als voorzitter van het College van Bestuur van Hogeschool Inholland. Hij moest een crisis bezweren die voor het Nederlandse onderwijsveld ongeëvenaard was. Met succes wist hij een radicale cultuurverandering tot stand te brengen én een kwaliteitsslag te maken. Terugkijkend op de afgelopen jaren zegt Terpstra dat hij ‘intens genoten’ heeft van de innovatieslag bij Inholland: “Het was echt: mouwen opstropen, klei aan de klompen en besluiten nemen.”
Wat zijn trends en ontwikkelingen op beloningsgebied en waarom is het belangrijk dat organisaties benchmarken? We vroegen het Geert Jan Eissens en Albert Reitsma van Human Capital Group, beiden betrokken bij Het Nationaal Beloningsonderzoek (NBO), een tool voor de HR-manager om het beloningsbeleid te objectiveren.
Zijn ouderen te duur en moet demotie daarom uit de taboesfeer? De deelnemers aan de discussie die HR Strategie hierover organiseerde vinden de stelling eigenlijk niet relevant en pleiten voor een nieuw loongebouw, waarin begrippen als promotie en demotie niet langer een rol spelen en plaats maken voor kruispuntgesprekken, transactionele arbeidsovereenkomsten en carrièrepaden.
GE Odink & Koenderink uit Haaksbergen won op 12 november 2013 de tweede editie van de HR Proffie Veerkrachtprijs omdat ze het beste vermogen tot aanpassen had laten zien. Een terechte beloning aldus Els ten Cate, HR Manager van GE Odink & Koenderink: “De medewerkers hebben veerkracht getoond ondanks alle genomen maatregelen en het verlies van talloze collega’s.”
Het ontslagrecht is ingewikkeld. Vooral kleinere bedrijven gaan vaak de fout in. Deze fouten zijn vaak het gevolg van een slechte start van de ontslagprocedure. Met een goede voorbereiding voorkomt u narigheid.
De werkgever kan op vier verschillende manieren kosten vergoeden die samenhangen met de dienstbetrekking.
De ontslagprocedure ex artikel 7:685 BW begint met het indienen van een verzoekschrift bij de rechtbank, sector Kanton. De ontslagprocedure is informeel en verloopt meestal snel. Partijen kunnen hun zaak zelf zonder hulp van een advocaat of andere gemachtigde bepleiten.
De loonheffing en premie volksverzekeringen vindt in één bedrag plaats. Als deze gecombineerde heffing niet beperkt blijft tot voorheffing, volgt na afloop van het jaar een aanslag inkomstenbelasting. De werkgever houdt deze heffing in op het belastbare loon uit dienstbetrekking.