In een steeds sneller veranderende economie is het nodig dat een organisatie beweegt. Maar veel organisaties worstelen met beweging. Vaak is er een medewerkersbestand met een hoge leeftijd en lange dienstverbanden en is er weinig functiemobiliteit. De organisaties veranderen de inrichting en de processen, maar vinden het moeilijk om medewerkers in beweging te krijgen en een ander gedrag en een andere cultuur te bewerkstelligen. Conclusion organiseerde een rondetafelgesprek om in de praktijk te inventariseren wat er is en wat wel en niet werkt.
De Participatiewet en de Quotumwet, die op 1 januari in werking zijn getreden, dwingen bedrijven om meer mensen met een beperking in dienst te nemen. Sandra Ballij van het Amsterdamse blindenrestaurant Ctaste draait het liever om en gaat uit van de positieve aanpak: kijk naar de talenten van mensen en probeer die te koppelen aan commercieel relevante activiteiten. ‘Het gaat er niet om om de werkzaamheden aan te passen, maar om daar talenten optimaal bij in te zetten.’
Om prestaties van een organisatie te verbeteren, moet de leiding zich niet focussen op het beter belonen van de toppers, maar op het investeren in en corrigeren van onderpresteerders. Dat vindt Kilian Wawoe, organisatiepsycholoog aan de VU in Amsterdam. Dat corrigeren moet bovendien niet via de beoordelingscyclus, maar via een systeem van continue feedback. ‘Een vier voor klantgerichtheid is geen feedback.’
De maatschappij verandert in hoog tempo en daarbij draait alles om flexibiliteit, wendbaarheid, aanpassingsvermogen en eigen verantwoordelijkheid. In dit artikel gaan we in op de veranderingen in organisaties en de consequenties voor het organiseren en uitvoeren van werk.
Van CAO à la carte naar een IAO (Individuele arbeidsvoorwaarden overeenkomst) à la carte.
‘Mag ik mijn werknemers verbieden om een kroket te eten?’ of ‘Vertel ik mijn baas dat ik een chronische ziekte heb?’ Tijdens de expert meeting Good work is good for you - Fit for Work werd bevlogen gediscussieerd over het thema werk & ziek zijn. Een van de gespreksonderwerpen was de vraag wie er eigenlijk verantwoordelijk is voor de gezondheid en het fit houden van de beroepsbevolking. Is dat de overheid, de werkgever of is het een taak van ons allemaal?
De kantooromgeving op Schiphol is met zo’n vijfhonderd bedrijven en 60.000 werknemers volop in ontwikkeling. Schiphol Real Estate voert daarbij de regie op gebiedsniveau. Voor de concrete invulling heeft het bedrijf niet alleen de ruimte als geheel, maar ook de wensen van de gebruiker als uitgangspunt genomen. Het samenvoegen van twee belangrijke behoeften leidde daarbij tot voorzieningen die worden gedeeld door verschillende bedrijven.
Op 1 januari 2015 wordt de Participatiewet van kracht met de afspraak uit het sociaal Akkoord dat werkgevers 100.000 banen bieden aan arbeidsbeperkten in 2026. Wanneer werkgevers die 100.000 niet gaan halen, wordt de Quotumwet van kracht, die bedrijven met meer dan 25 werknemers verplicht een aantal mensen, die niet zelfstandig hun loon kunnen verdienen, in dienst moeten nemen. Wat betekent dit voor uw organisatie?
Albron was jaren lang een klassiek cateringbedrijf. De omslag kwam met de overname van de horecalocaties van Center Parcs in 2010 en de stagnerende vraag. De strategie is nu om als foodservice-bedrijf te groeien in een krimpende markt. Dat vraagt om duurzaam inzetbare, gezonde en vooral flexibele medewerkers.
Voor veel mensen is in de toekomst wellicht geen betaald werk meer door de snelle opkomst van robots en andere technologie. Tijdens het SZW-congres 'Robotisering: kansen voor morgen' gaf minister Lodewijk Asscher aan dat de overheid er dan voor moet zorgen dat er voor die mensen wel een inkomen is.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling