Onder invloed van de economische crisis is de afgelopen jaren bij veel organisaties gekeken of arbeidsvoorwaarden eenzijdig konden worden aangepast. Maar wat zijn de juridische valkuilen daarbij en wat is de rol van de vakbond? Een ontsnappingsclausule opnemen in de arbeidsvoorwaarden kan al veel problemen voorkomen.
Voor Hans van der Steen van de Algemene Werkgevers Vereniging Nederland (AWVN) is het geen vruchtbare discussie om het over het nut en de rol van cao’s bij het vaststellen van arbeidsvoorwaarden te hebben, zolang er nog voldoende kansen zijn om het instituut cao te innoveren. “Het kan nog 100 jaar mee als je het op proces, inhoud en structuur weet te innoveren.”
Over de ingrijpende veranderingen van het nieuwe ontslagrecht met de invoering van de Wet werk en zekerheid (WWZ) bent u uitgebreid geïnformeerd. Belangrijk zijn de nieuwe procestermijnen. HR Praktijk heeft ze in een checklist gegoten, zodat u er op de juiste wijze gebruik van kunt maken.
Hoeveel uur per dag zit jij? De meesten van ons eten zittend, gaan met de auto of het ov van en naar hun werk, brengen het grootste deel van hun werkdag door aan een bureau of vergadertafel en ploffen ’s avonds op de bank. Uit een recente studie blijkt dat lang zitten nog schadelijker voor de gezondheid is dan al werd gedacht. Zelfs als je daarnaast regelmatig sport. Omdat mensen juist op hun werk lang zitten, ligt het voor de hand om dit probleem op de werkplek aan te pakken.
Het kan in sommige beroepsgroepen niet anders dan dat ook ’s nachts mensen aan het werk zijn. Bijvoorbeeld in de zorg, het vervoer, de petrochemie en bij bewakings- en storingsdiensten. Deze medewerkers zijn actief op tijdstippen dat het lichaam van nature in slaapstand verkeert. Wat voor gezondheidsrisico’s brengt zo’n verstoring van de biologische klok met zich mee en hoe zijn risico’s effectief in te dammen?
Het gaat beter met de economie. Dat heeft z’n weerslag op de arbeidsmarkt, want de vraag trekt aan. Ook al hebben werkgevers meestal geen levenslange contracten meer in de aanbieding, zij hebben wel altijd mensen nodig met de juiste skills die zich voor korte of langere tijd aan hun organisatie willen binden. Flexibele arbeidsvoorwaarden zijn een must om deze mensen te interesseren voor je bedrijf. Het nieuwe ‘boeien’ gebeurt flexibel. De Technische Universiteit Delft (TU Delft) heeft dat begrepen.
Kun je medewerkers laten meebeslissen in de complete inrichting van een nieuw ziekenhuis? Het bouwteam van het nieuwe Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede waagde de sprong door de inzet van participatory design, een holistische ontwerpmethode die ervoor zorgt dat medewerkers maximaal invloed hebben op inrichting en gebruik. En dat alles dankzij de inzet van een bordspel.
Het liefst zou Martijn van Dort, director HR Teva Benelux, van scratch af aan een nieuw arbeidsvoorwaardenbeleid optuigen. Het huidige systeem is aan vernieuwing toe. De noodzaak van intensief overleg met diverse partijen noopt hem kleinere stappen te zetten. De horizon blijft echter onveranderd: “Gelijke behandeling van medewerkers is niet meer vanzelfsprekend.” Performance & reward als nieuwe leidraad voor Teva om beloning en performance in lijn te brengen.
Onlangs voltooide Aon een traject van harmonisatie en vereenvoudiging van de eigen pensioenregelingen. Hoewel tijdens het project een paar stevige hobbels genomen moesten worden, werd de deadline gehaald. Dorine Wekking, Director HR, kijkt terug op het project en benoemt de belangrijkste succesfactoren.
Robert-Jan van Berckel is Senior HR business partner bij Google. Hij gaat in op de vraag wat de voornaamste eigenschappen voor bedrijf én medewerkers zijn in de organisatie van de toekomst. In hoeverre is Google een blauwdruk voor die organisatie van de toekomst? “De openheid en de transparantie en de samenwerkingsbereidheid die we bij Google intern hebben is uniek.”