De dynamiek op de arbeidsmarkt is bijna nergens zo goed zichtbaar als bij de ontwikkelingen rondom ‘vast en flex’. Marc van der Velden en Marco Dijkshoorn, respectievelijk Senior Manager Arbeidsrecht en loonbelastingspecialist bij BDO, merken in de praktijk dat werkgevers vaak worstelen met de vraag hoe ze hun flexibele schil optimaal inrichten.
Medewerkers optimaal klaarstomen voor een nieuwe toekomst. Dat was de taak van het HR-transitieteam bij de reorganisatie van WestlandUtrecht Bank. Een opgave. HR-verantwoordelijke Femke Lans: "Er waren mensen die hun laatste sollicitatiebrief nog op een typemachine hadden geschreven."
Als gastheer en gastvrouw weten wij ons vanuit intrinsieke motivatie heel goed voor te bereiden op de komst van onze gasten thuis. Hoe vertaalt zich dat naar hospitality bij het in dienst treden van nieuwe medewerkers?
Een werkgever die vanwege een gebrek aan re-integratie inspanningen het loon van een zieke werknemer langer dan twee jaar dient door te betalen, kan na de eerste twee jaar volstaan met 70% van het loon. Dat heeft het Hof in Den Haag bepaald.
Wat kunt u verwachten van de wijziging van de Arbowet, die vanaf 1 juli 2017 ingaat? Wat betekent dit voor HR, de preventiemedewerkers, OR en natuurlijk uw medewerkers? Hoe kunt u zich hierop goed voorbereiden? In het webinar dat gehouden werd op 23 maart j.l. ging Peter van den Hout (hoofdredacteur HR Praktijk) in gesprek met Wilco de Bree, Bedrijfsarts bij Arbo Unie en Giel Beijer, Arbeidshygiënist bij Arbo Unie.
De Banenafspraak als onderdeel van de Participatiewet helpt mensen aan het werk. Dat is mooi. Maar het is ook eenzijdig. "Ook mensen met een WGA-uitkering, oudere werklozen of voortijdige schoolverlaters komen moeilijk aan het werk. Maar die vallen lang niet altijd onder de Banenafspraak."
Of het nu gaat om mensen met een lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap, vaak hebben ze moeite met het vinden van een baan. Deze werknemers zijn echter minstens even gemotiveerd als ‘gezonde’ werknemers om aan de slag te gaan. Daarnaast leidt diversiteit op de werkvloer tot meer dynamiek en innovatief denken. Het is de taak van de werkgever om een omgeving te creëren die werknemers in staat stelt om hun vaardigheden optimaal in te zetten, zonder daarbij iemand uit te sluiten. En dat is helemaal niet zo moeilijk als het lijkt.
Voor elke organisatie, zowel publiek als privaat, is innovatie essentieel. Maar om de creatieve potentie van de organisatie echt te benutten, is een innovatieve cultuur nodig. Hier kan HR op een beslissende manier aan bijdragen. En daarmee is het een pijler voor baanbrekende innovaties.
Vanuit de Arbowet is elke organisatie verplicht om een preventiemedewerker aan te wijzen. De preventiemedewerker is de interne deskundige op het gebied van veilig en gezond werken die onder andere adviseert aan de werkgever en de OR. Wat zijn de taken van een preventiemedewerker? Welke competenties heeft een preventiemedewerker nodig? En wat is de relatie met HR?
Het WGA-eigenrisicodragerschap gaat per januari a.s. flink op de schop. Reden voor Robidus om beleidsmakers, 2de Kamer vertegenwoordigers en grote werkgevers bij elkaar te brengen om ervaringen uit te wisselen. De overall conclusie was dat we op de goede weg zijn maar dat er ook aanpassingen nodig zijn.