In de tijden dat de arbeidsmarkt krap is en talent schaars, is het voor werkgevers essentieel om te investeren in het behoud van waardevolle werknemers. Veel organisaties richten zich daarbij op het verbeteren van arbeidsvoorwaarden en het creëren van een werkomgeving waarin medewerkers zich gewaardeerd en betrokken voelen. Eén van de belangrijke onderdelen van deze arbeidsvoorwaarden is het aanbieden van aantrekkelijke pensioenregelingen.
Met de afschaffing van het handhavingsmoratorium op de Wet DBA en de nieuwe wet die hierop volgt, is het voor HR-professionals belangrijker dan ooit om de risico's van een onjuiste kwalificatie van zzp'ers te begrijpen. Juriste en arbeidsrechtexpert Petra Kroon vertelt meer over de veranderingen en de arbeidsrechtelijke en fiscale risico’s. ‘De zachte landing waarmee de Tweede Kamer heeft ingestemd gaat de handhaving niet verminderen’
Betaald ouderschapsverlof wint aan populariteit. Intussen is het aantal verlofopties rondom geboorte en gezin dichtgegroeid tot een ondoorzichtig woud. Daarom de verschillende verlofopties met bijzonderheden op een rij.
Mobiliteit speelt een steeds grotere rol in de manier waarop organisaties invulling geven aan aantrekkelijk werkgeverschap. NS Zakelijk vertelt hoe het HR- en mobiliteitsmanagers hierbij kan ondersteunen.
Zonder formele toestemming en zonder medeweten van haar leidinggevende is een zieke ambtenaar op vakantie gegaan. Het nalaten toestemming te vragen voor de vakantie (tijdens ziekte) en het liegen over de werkelijke verblijfplaats zijn verwijtbare gedragingen. Maar ook genoeg redenen voor werkgever om de arbeidsovereenkomst te ontbinden?
Volgens een Amerikaans onderzoek van Gallup voelt maar 28% van de werknemers die volledig remote werken zich verbonden met de missie en het doel van hun organisatie. Dit afnemende gevoel van verbondenheid is zorgwekkend, maar is het een teken dat remote werken niet werkt of eerder een teken van slecht management?
Tijdens de proeftijd is het makkelijker om iemand te ontslaan. Voor overheidswerkgevers kan het echter duur uitpakken zo legt advocaat Martijn Steuten uit.
Binnen de meeste Nederlandse organisaties is nog steeds geen sprake van volwassen Employee Experience (EX)-beleid zo bevestigt recent onderzoek van Welliba en HXWork. Voor ruim de helft van de ondervraagde HR-professionals is EX topprioriteit, toch geven ze hun organisatie gemiddeld slechts een 6,4.
Net als vele lichaamsfuncties kan ook het gehoor slijten. Een geleidelijk proces, waardoor mensen die slechter gaan horen dit vaak lang niet in de gaten hebben. Terwijl gehoorverlies wél veel voorkomt en bovendien flinke impact kan hebben op hun werkfunctioneren, zoals blijkt uit onderzoek van Arbo Unie-bedrijfsarts Arnold Schriemer onder leerkrachten.
Wie met gevaarlijke stoffen werkt, moet zichzelf en anderen beschermen tegen de gevaren daarvan. Er zijn regels voor bedrijven die gevaarlijke stoffen gebruiken, vervoeren en opslaan. Ook zijn er regels die medewerkers moeten beschermen tegen gevaarlijke stoffen zoals asbest of zuren. "Doorloop een goed stappenplan van te nemen maatregelen om het werk zo gezond en veilig mogelijk te maken.”