Komt een leidinggevende een keer ongenuanceerd of al te direct uit de hoek, dan is hem of haar niet meteen intimidatie aan te wrijven. Dat wordt anders als er echt dreiging van uitgaat en er een onveilige sfeer ontstaat. Uit cijfers van het CBS komt naar voren dat 11,4 procent van de werkenden zich weleens of zelfs vaak geïntimideerd voelt door een leidinggevende of collega. Steeds vaker vinden zij hun weg naar een vertrouwenspersoon.
Met de campagne ‘Heel Nederland schakelt om’ belooft Eneco dat iedereen moeiteloos mee kan doen aan de energietransitie. Om die boodschap intern waar te maken hanteert de energiereus binnenshuis de slogan ‘Heel Eneco schakelt om’. Wat dat concreet betekent en wat de lessons learned zijn vertelt Communicatie en HR-directeur Jeroen Overgoor.
Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd mag twee keer worden verlengd (keten), mits daarbij een periode van 24 maanden, inclusief een eventueel tussenliggende onderbreking van perioden tot en met zes maanden, niet wordt overschreden (periode). Vanaf 1 januari 2020 wordt de termijn van 24 maanden opgerekt naar 36 maanden. Enkele voorbeelden.
Het wetenschappelijke bewijs stapelt zich op dat veel en langdurig zitten de kans op gezondheidsklachten verhoogt en zelfs op vroegtijdig overlijden. En dan te bedenken dat werkend Nederland gemiddeld 9,8 uur per dag zit! Tijd om uit je stoel en in beweging te komen. Hoe krijg je dat voor elkaar in een kantoorbaan? En hoe help je medewerkers hun zituren terug te dringen?
De cijfers over eenzaamheid in Nederland lopen sterk uiteen. Volgens het RIVM voelt ruim 40 procent van de bevolking zich eenzaam; het CBS houdt het op 4 procent, en 3 procent onder de beroepsbevolking. Zelfs met dat lage percentage gaat het nog altijd om dik 250.000 werkenden. Een situatie dus om rekening mee te houden, zeker gezien de enorme impact van eenzaamheid op welzijn en inzetbaarheid.
Online pensioenuitvoerder BeFrank heeft 5 belangrijke pensioentrends in kaart gebracht. Het gaat om maatschappelijke ontwikkelingen die de komende jaren veel impact hebben op het leven van pensionado’s en het beleid van pensioenuitvoerders.
Er zijn veel verhalen over zelfsturing en zelforganisatie bij kleine en middelgrote organisaties. Maar dat een onderdeel van een grote corporate ‘kantelt’ komt minder vaak voor. Klaas Ariaans maakte met ABN AMRO Personal Banking wél die omslag.
Van de 3,9 miljoen werkende vrouwen in Nederland zijn er naar schatting een miljoen in de overgang. Dat zijn aantallen om rekening mee te houden, want zo’n 80 procent van hen ontwikkelt overgangsklachten – meestal milde, soms ernstige. Die klachten kunnen maar al te makkelijk verward worden met bijvoorbeeld stress- of depressieklachten. Tijd voor meer voorlichting, voor leidinggevenden én voor de vrouwen zelf.
Smartphones, tablets, routers en zendmasten zijn niet meer weg te denken. Mobiele communicatie maakt ons werk en leven makkelijker. Toch zijn er ook zorgen. Bijvoorbeeld over de blootstelling aan elektromagnetische velden die met mobiele technologie gepaard gaat. Wat is er eigenlijk bekend over mogelijke effecten van elektromagnetische straling op de gezondheid en waar kun je in je organisatie op letten?
Is een Chief Diversity Officer de beste manier om diversiteit te bereiken? Bij organisaties als Rabobank en KPN is men erg te spreken over de ervaringen die er tot op heden mee zijn opgedaan.